Kronika 2007

 

 

 1  24. december 2007  Trzin:  Klubska razglednica in klubska znamka

Tik pred koncem leta je Orientacijski klub Trzin izdal svojo prvo originalno razglednico in originalno orientacijsko znamko. Razglednice z novoletnimi voščili smo razposlali orientacijskim prijateljem v Sloveniji in tujini.

Posebej naj poudarimo, da gre za prvo znamko z orientacijsko vsebino v Sloveniji, kar daje dogodku še močnejši zgodovinski pečat.

S klikom na razglednico si lahko le-to ogledate v večji resoluciji.

 

 

 1  23. december 2007  Cerkno:  Zimska liga - 5. tekma

Odlično se je odrezal naš Samek (novopečeni očka), ki je v najmočnejši kategoriji osvojil drugo mesto! Očitno mu očetovstvo daje novega poleta. 

Rezultati

 

 1  16. december 2007  Domžale:  Zimska liga - 4. tekma

Kljub hladnemu vremenu se je na tekmovanju Zimske lige zbralo prek 50 tekmovalcev, od tega kar 8 iz OK Trzin. Medtem ko je bila najkrajša proga speljana po okolici domžalskega športnega parka, so se ostali razmigali predvsem po Šumberku. Tekmovalci v kategoriji A so ga morali kar nekajkrat prekrižariti, da so opravili s skoraj 5 km dolgo progo. Blatne poti in skalnat teren so bile usodne za Krešotove zdelane superge, ki niso zdržale do cilja in je moral predčasno končati s tekmovanjem. Zato je bilo v kategoriji C bolj zanimivo, kjer so se naši člani borili za najboljša mesta. Med 16 tekmovalci so zasedli vsa mesta od 2. do 5. in tudi 11. mesto. Najuspešnejši med Trzinci je bil tokrat Martin. Poleg vseh mladih članov kluba, velja pohvaliti tudi obe tekmovalki v B kategoriji. Čeprav nista osvojili zavidljivih rezultatov, sta na tekmovanje le prišli in se trudili po svojih močeh. 

Rezultati  Fotografije  Fotografije s treninga v Osnovni šoli Trzin

 

 1  9. december 2007  Dobeno:  Zaključek šole orientacije in klubsko novoletno praznovanje

Na Dobenu smo praznovali. Poleg novoletnega praznovanja, kjer smo se srečali člani kluba, smo tako ob klubski tekmi tudi uradno zaključili s Šolo orientacije. Najprej so se naši mladi tečajniki dokazali na klubski trening tekmi, ki je potekala v obliki “one-man relay”. Večina si je nekaj izkušenj s tekom po rašiškem kraškem terenu pridobila že na tekmi Zimske lige, da “poper” na karti (beri kamnita območja), tokrat niso več povzročala težav in začudenja. Pred vsemi je zmagala Lara. Martin, ki je na eni od kontrol v zadnjem krogu pozabil preluknjati kartonček, je tik pred Matejo le uspel ujeti drugo mesto. Vsakemu tekmovalcu so podelili praktične nagrade, temu pa je sledilo še klubsko novoletno praznovanje na turistični kmetiji Blaž. 

Fotografije

 

 1  10. december 2007  Ljubljana:  Rodil se je Tristan

Rodil se je Tristan. Polona in Samo Kofol sta to noč postala starša. Vsi so v redu in po naporni noči še vsi trije trdno spijo.

Tristan ima celih 51 cm in 3170 g.

Vse čestitke in najlepše želje novopečenima očku in mamici!

Tristanu klub podarja 6-letno brezplačno članarino, za kasneje pa bomo videli. Trenutno Tristan še nima želje, da bi tekel, kaj šele, da bi pri tem gledal na karto :)

 

 1  17. november 2007  Rašica:  Zimska liga - 2. tekma

Na Rašici je na  mrzlo in vetrovno soboto dne 17.11.2007 potekala orientacijska tekma, ki je bila organizirana v okviru Zimske lige. Lara, Filip Jakob in Martin so tekmovali v skupini C (8 kontrolnih točk), Katja pa v skupini B (11 kontrolnih točk). Za vse je bila to prva tekma po kraškem terenu. Številne vrtače, jame in neporaščene skale so povzročale pravo zmedo pri iskanju kontrolnih točk. Največ težav pa je povzročilo odpadlo jesensko listje, ki je prekrilo večino poti. Da je bil teren res zahteven se je prepričal tudi Filip Jakob, ki je na prvo kontrolno točko dobesedno priletel po zraku in pristal na vseh štirih v luži. Ves moker je nadaljeval iskanje ostalih kontrolnih točk in na koncu osvojil 4. mesto v skupini C. Kraški teren Lari ni delal nobenih težav in je na koncu osvojila odlično 2. mesto. Tudi Martin je uspešno napredoval po progi, zapletlo se mu je pri iskanju tretje in četrte kontrolne točke, kar ga je na koncu pripeljalo na 5. mesto. Po skoraj dveh urah in pol iskanja kontrolnih točk je prišla na cilj tudi Katja in osvojila 8. mesto v skupini B. S tekmo smo bili vsi zelo zadovoljni, saj smo se iz lastnih napak veliko naučili. 

Rezultati

 

 1  11. november 2007  Benetke, Italija:  Trail-O Meeting Venezia
 1  11. november 2007  Benetke, Italija:  XXVIII Meeting Orientamento Venezia

Uradni konec tekmovalne sezone smo tudi to leto praznovali v Benetkah. Tokrat nas je tekmovalo kar osem članov kluba, od tega šest na tradicionalnem Beneškem orientacijskem mitingu in dva na Trail-O Meetingu v precizni orientaciji, ki so ga v Benetkah organizirali prvič.

Tek s karto v rokah po labirintnih ulicah starega mesta daje tekmovalcem vedno poseben občutek, zaradi katerega se tekmovanja udeležuje vse več in več tekmovalcev iz celega sveta. Tudi tokrat se jih je zbralo okoli 3000. Sončno vreme z okoli 15 °C je bilo odlično za tekmovalce, ki so se po tekmovanju raztepli med mestne znamenitosti in ki si jih med tekmovanjem sploh niso mogli ogledati. Nekateri smo morali počakati tudi na razglasitev. Sicer pa se je izlet v Benetke za nekatere izmed nas izkazal tudi kot kulturni dan, saj smo si poleg arhitekture mestna ogledali tudi razstavo Beneškega bienala sodobne umetnosti in razstavo godal posvečeno Antoniu Vivaldiju.

Rezultati članov OK Trzin:

  Martin (M10) – 8. mesto
  Filip Jakob (M10) – 14. mesto
  Maj (M10) – 15. mesto
  Mateja (W21C) – 37. mesto
  Katja (W21C) – 45. mesto
  Samo (M21E) – 68. mesto
  Krešo (Trail-O Open) – 1. mesto
  Anja (Trail-O Open) – 12. mesto

Rezultati OT   Rezultati PRE-O   Fotografije

 

 1  11. november 2007  Domžale - Šumberk:  Zimska liga - 1. tekma

Prvo tekmovanje letošnje Zimske lige je organiziral Andraž Ravnikar in taborniški Rod Stražnih taborov iz Domžal. Zaradi pokrivanja s tekmovanjem v Benetkah se je žal zbralo bolj malo tekmovalcev. Iz kluba se ga je udeležila le Ula Dremel. Na veliko presenečenje si je Ula upala tekmovati celo v kategoriji A, vendar pa je po rezultatu sodeč imela na progi kar nekaj težav. Prihodnje tekmovanje Zimske lige bo že naslednji teden, na Šumberku pa ponovno že naslednji mesec.

Rezultati

 

 1  4. november 2007  Nova Gorica - Gorizia, Italija:  Dve mesti - ena karta

Tradicionalna tekma, preko katere FISOFVG in OK NG promovirata orientacijski tek in ga želita približati tudi drugim zainteresiranim skupinam tekačev in pohodnikov na Goriškem. Tekma je poleg večjega števila Italijanov pritegnila tudi par Slovencev.

Čeprav sem poznal karto, je proga zahtevala tudi dobro mero koncentracije, saj so na določenih deli že vidne spremembe, ki so na mestnih kartah pogostejše. Naredil sem tri večje napake, delno zaradi površnega branja karte in občutka, da poznam karto. Celotno progo sem odtekel v dobrem ritmu, predvsem na daljših etapah dobro držal tempo, čeprav v klanec še zmeraj izgubljam kar precej v primerjavi s tekmeci.

Na koncu skupaj 4. mesto v M21.

Samo Kofol   

Rezultati

 

 1  21. oktober 2007  Bazovica, Italija:  8^Coppa Italia Trail-O

Finalno tekmovanje Italijanskega pokala v precizni orientaciji (Coppa Italia Trail-O) je potekalo v Bazovici, tik za slovensko-italijansko mejo. Zaradi slabega vremena je bilo to tekmovanje že prestavljeno in kazalo je, da bo vreme tudi na ta dan do tekmovalcev neprijazno. Predvsem so z močnim vetrom imeli težave organizatorji, medtem ko je bil gozd Salzer, v neposredni bližini bazoviškega sinhrotrona, ki je tekmovalce ščitil pred sunki burje, pravi balzam.

Tekmovanje je potekalo v že omenjenem borovem gozdu, ki ga je ponekod na obrobju že začel krasiti rdeči ruj. Naloge so bile zaradi vegetacije, ki pogosto zakriva jasen pogled, primerno zahtevnejše. Te stopnje zahtevnosti pa na večini italijanskih tekmovanjih doslej še nismo bili vajeni, kar je bilo za nas prijetno presenečenje. Organizatorji so se potrudili, da je bilo postavljenih kar 15 kontrolnih točk in še dve časovni. Žal je do nekaterih organizatorjevih napak kljub temu prišlo, da je o končni odločitvi odločala komisija in pri tem razveljavila eno izmed spornih kontrol.

Zaradi burje so nas organizatorji povabili na razglasitev rezultatov v eno izmed domačih gostiln, ki pa so bile v nedeljo zaprte. Zato nam je prijatelj domačih orientacistov iz Gropade dobrosrčno odprl vrata svojega doma in skupaj so za vso druščino pripravili kosilo. Temu je sledila razglasitev rezultatov, kjer so objavili, da smo v obeh tekmovalnih razredih pobrali obe zmagi. Krešo je zmagal v razredu open, Niko pa v razredu paraolimpik. Drugo mesto je zasedel Daniele Danieli iz Padove, tretje pa Alessandro Casarin iz Noala. Tekmovali sta tudi Anja in Mateja, ki sta osvojili 11. in 12. mesto.

Veseli smo, da je tekmovanj v precizni orientaciji vse več in da so ta na vse višji ravni. Zato se bomo še naprej radi udeleževali tovrstnih tekmovanj, organizatorjem pa tudi pomagali pri izvedbi tečajev, ki jih bodo prirejali za dvig tehničnega znanja

Rezultati  Fotografije

 

 1  20. oktober 2007  Trzin:  3. Jesensko O-srečanje

Orientacijski klub Trzin je letos prvič gostil tekmo za Slovensko orientacijsko ligo v orientacijskem teku. Organizacijske izkušnje iz prejšnjih dveh izvedb Jesenskega O-srečanja v IOC Trzin smo letos dopolnili še z učenjem programiranja postaj in vodenja tekme, tako da je nekaj živčnosti pred samo tekmo vendarle bilo. Tokrat je bilo zbirno mesto v lepem ambientu Športno rekreacijskega parka Trzin.

Na tekmovanju se je pomerilo nekaj več kot 100 tekmovalcev v različnih starostnih kategorijah. Za najmlajše pa je bila pripravljena otroška proga. Tekma je potekala na območju Trzin - Dobrave. Za samo tekmo smo v klubu izdali novo karto, ki predstavlja z lanskega leta povečan del območja na severnem delu karte Trzin - Pod visokim hribom za približno 1 km2 in glede na vegetacijo in relief je bilo pričakovati zelo zanimivo dirko. Na koncu se je izkazalo, da je tudi res bila. Tekma v srednji razdalji je ponudila veliko sprememb smeri teka z visokim tempom skozi celo progo. Hitrost in izbor poti je ovirala zaraščenost terena, ki je tudi pripomogla, da so tekmovalci morali imeti stalen kontakt s karto, saj je bila možnost napake precejšna prav zaradi podobnosti vegetacije in številnih reliefnih detajlov.

Tekma je bila napeta v vseh kategorijah in o stopničkah so odločali detajli. Organizacijski uspeh kluba so dopolnili naši mladi člani (Lara Jerman, Ula Dremel) z osvojitvijo 1. mesta v Ž 12 in Ž 14 ter Maj Hrovat, Filip Jakob Špendl, Martin Špendl in Zarja Dremel, ki so v kategoriji MŽ10 sami premagali progo in osvojili mesta od 2. do 5. Ob zaključku smo bili veseli tudi nekaterih novih tekmovalcev v orientacijskem teku, ki so se pomerili tako v tekmovalnih kot netekmovalnih kategorijah, saj so vsi uspešno opravili s progo. Za analizo rezultatov in izris proge smo vam pripravili še Splitalyzer in Routegadget.

Organizacijska ekipa se je letos okrepila z novimi člani, kar je zelo vzpodbudno ob dejstvu, da bo naslednje leto v Trzinu potekalo tudi finale za Pokal treh regij - klubi iz Slovenije, Furlanije Julijske krajine (ITA) in Koroške (AUT).

Pri izvedbi tekmovanja so nam priskočili na pomoč naši sponzorji in Občina Trzin, ki se jim najlepše zahvaljujemo. Zahvala gre tudi vsem tekmovalcem za številčno udeležbo in upamo, da se vsi skupaj ponovno vidimo prihodnje leto.

Poročilo o tekmi / Fotografije 

 

 1  7. oktober 2007  Ljubljana:  3. tekma Slovenske Pre-O lige 2007

Po slabem sobotnem vremenu, se je v nedeljo vreme razjasnilo in bilo kot nalašč za zaključek Slovenske in Slovensko-hrvaške Pre-O lige 2007. Tudi to leto je eno izmed tekmovanj potekalo v Ljubljani na izseku karte Rožnik. Tokrat na južnem delu karte. Niko in Timi sta za kategorijo Pre-A pripravila progo z 18 kontrolnimi točkami in s še dodatnimi tremi časovnimi kontrolami, kar je največ do sedaj. Zahtevnost nalog je bila visoka, vendar je tekmovalce še dodatno bremenila ne najboljša karta.

Na progi je najboljše znanje pokazal Ivo Tišljar iz Zagreba, med Trzinci pa se je najbolje uvrstil Krešo Keresteš, ki je osvojil 3. mesto. To je zadostovalo za skupno zmago v Slovenski Pre-O ligi 2007, zmago v Slovensko-hrvaški Pre-O ligi 2007 si je Krešo zagotovil že prej in jo je tokrat samo še potrdil. Med Trzinci je največ priznanj pobral Dejan Podlipnik, ki je na tekmovanju osvojil 3. mesto v Pre-B in 1. mesto v razredu paraolimpik, v Slovenski Pre-O ligi 2007 je osvojil 2. mesto in 1. mesto v razredu paraolimpik, v Slovensko-hrvaški Pre-O ligi 2007 pa je osvojil 3. mesto in 1. v razredu paraolimpik ter 3. mesto v kategoriji Pre-A razred paraolimpik. Dejan je skupaj z Melito osvojil tudi 3. mesto v tekmovanju parov v kategoriji Pre-B.

Tekmovanje parov je bila novost, ki si jo je izmislil Niko in je nekaj podobnega ekipnemu tekmovanju. Pri rezultatih se upošteva seštevek doseženih točk in časa obeh tekmovalcev. V kategoriji Pre-A je v tem tekmovanju zmagala zagrebško-medžimurska naveza Horjan – Koščak, med Trzinci pa je do krožnika slave prišla Mateja, ki je v paru tekmovala skupaj s Klemnom Kendo iz Cerknega.

Vsi nastopajoči si bomo tekmovanje dobro zapomnili tudi zaradi dobrot iz kuhinje gostilne Čad oz. gostilne Pod Rožnikom.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  5. oktober 2007  Domžale:  Šolsko Državno prvenstvo v orientacijskem teku

Na Šolskem državnem prvenstvu, ki je potekalo 5. oktobra 2007 v Domžalah, smo dobili šolsko podprvakinjo. To je postala Ula Dremel, ki je za zmagovalko Ivo Vaner iz Maribora zaostala dobri dve minuti. Tekmovanje je potekalo delno po Šumberku in delno po Domžalah, do cilja, ki je bil pred OŠ Domžale. Udeležilo se ga je 115 tekmovalcev, 32 učenk in 44 učencev iz 15 osnovnih šol ter 15 dijakinj in 24 dijakov iz 6 srednjih šol oz. gimnazij.

Poleg Ule so se tekmovanja udeležili še nekateri člani Orientacijskega kluba Trzin. Lara Jerman je osvojila nehvaležno 4. mesto in za tretjim mestom je zaostala le 13 sekund. Pohvaliti velja tudi Martina Špendla, ki je zasedel 6. mesto. Nastopila sta tudi Filip Jakob Špendl in Maj Hrovat, ki jima do vidnejše uvrstitve tokrat ni uspelo priti, imata pa možnost, tako kot vsi ostali, da se na naslednje tekmovanje dobro pripravita.

Na tekmovanju sta nastopila še tudi dva učenca OŠ Trzin, Klemen in Nejc Verbovšek. Klemen je sicer član Orientacijskega kluba Komenda, osvojil pa je 12. mesto, medtem ko je bil Nejc v družbi Filip Jakoba in Maja.

Rezultati  Fotografije

 

 1  23. september 2007  Zagreb, Hrvaška:  Vihor Pre-O Adventure 2007

Že tretji vikend zapovrstjo je bilo lepo toplo vreme, ki je sedem Trzincev ponovno spravilo v Zagreb na tekmovanje v precizni orientaciji, na Vihor Pre-O Adventure 2007. Tekmovanje je bilo zelo podobno tistemu pred enim letom, organiziral ga je isti klub, vodila ge je ista Jasminka, potekalo je v istem maksimirskem parku, celo tekmovalni center so izbrali na istem mestu. Še več zmagal je isti, kot pred letom dni - Krešo. Marsikdo bi rekel, da je to živi dolgčas. Kje pa!!! Moram priznati, da na Hrvaškem kar paše zmagati in odnesti medaljo z nagradami, še posebej, ker gre za teren, ki ga Zagrebčani poznajo, kot na primer mi poznamo Tivoli. Seveda ni bilo vse isto kot leto prej, za kar se lahko zahvalimo Jasminki, ki je odlično pripravila proge. Proga za kategorijo Pre-A je bila dolga dober kilometer in je vsebovala 3 časovne kontrole ter 11 kontrol.

Tokrat smo vsi Trzinci tekmovali le v kategoriji Pre-A in domov prinesli tri medalje. Poleg Krešove zlate medalje, je zlato osvojil tudi Niko v razredu paraolimpik, Fanika pa srebrno. Vsekakor velja pohvaliti tudi Anjo, ki je osvojila odlično 4. mesto in je za stopničkami zaostala le za 4 sekunde. Drugo mesto v razredu open je, enako kot lansko leto, osvojil Tomislav Varnica, Ivo Tišljar pa je osvojil tretje mesto, kar je letošnja novost. Ivo je namreč zmagal tudi na letošnjem Vihor Pre-O Challengeu.

Na vsak način pričakujemo napet zaključek lige, ki bo 7. oktobra 2007 v Ljubljani pri gostilni Čad. Medtem, ko ima Krešo zagotovljeno prvo mesto v skupni ligi, se bo boril še za naslov v Slovenski Pre-O ligi. Iva Tišljara in Dalibora Perkovića na trenutnem drugem in tretjem mestu v skupni ligi loči le 0,37 točke. Komu bo uspelo doseči boljši končni rezultat? Tudi Jasminka ima dobre možnosti priti do medalje. Medtem ko ima sedaj Timi še boljše možnostmi priti do odličja kot Jasminka, je z letošnjim tekmovanjem v ligi že zaključil, saj bo skupaj z Nikom pripravil progo. Tako je negotovo tudi za Nika, ki ga Anja, Mateja, Jonas in še kdo lahko prehitijo. Torej, čaka nas napet zaključek lige. Zato nas glejte, berite in navijajte za nas na istem kanalu in ob isti uri.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  16. september 2007  Trzin:  Državno prvenstvo v precizni orientaciji

V nedeljo, 16. septembra 2007, je v Trzinu (na območju Frnihtovega bajerja) potekalo letošnje državno prvenstvo v precizni orientaciji. Tekmovanje je organiziral Orientacijski klub Trzin, progo pa je postavil letošnji svetovni prvak v tej športni panogi, Trzinec Krešo Keresteš.

Tekmovanja se je udeležilo 28 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Na štartu so bili – razen postavljavca proge – vsi letos najuspešnejši domači tekmovalci, tako da se je za naziv državnega prvaka potegovalo kar 14 Slovencev. Prvi štart je bil določen za enajsto uro; od tega trenutka naprej so se udeleženci na progo podajali v dvominutnem intervalu. Takoj na začetku sta tekmovalce čakali dve časovni kontroli, nakar jih je, v prelepem jesenskem vremenu, tekmovalna trasa vodila po gozdni poti ob trim stezi globlje v gozd. Kontrolne točke v gozdu so bile vse po vrsti zelo zanimive, njihova težavnost pa se je spreminjala od relativno enostavnih do precej zahtevnih. 

S progo je najbolje opravil Hrvat Dalibor Perković, ki si je pred zasledovalci nabral kar zajetno prednost. Drugo mesto je zasedel Niko Čižek, član domačega kluba OK Trzin, ki je tako osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji open, kakor tudi v kategoriji paraolimpik. Slovenski vice-prvak je postal Klemen Kenda iz OK Azimut, tretje mesto na državnem prvenstvu pa je zasedel njegov klubski kolega Vlado Sedej. Naziv državnega prvaka v mladinski kategoriji je osvojil Timi Čižek iz OK Trzin, tako da so letos vsi trije naslovi ostali v rokah domačih trzinskih orientacistov.

Dobro organizirano in brez zapletov izvedeno tekmovanje se je zaključilo s podelitvijo medalj in priznanj na vrtu pred gostilno Trzinka. Ob tej priložnosti je domači klub štirim Trzincem, ki so letos na evropskem in svetovnem prvenstvu osvojili za Slovenijo bronaste oz. zlato medaljo, podelil še dodatno priznanje v obliki praktičnega darila. Na koncu je Orientacijski klub Trzin vse udeležence pogostil še z znamenitimi »podaljšanimi« trzinskimi čevapčiči, tako da so prav vsi tekmovanje zapustili s prijetnim spominom in polnim želodcem.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  9. september 2007  Zagreb, Hrvaška:  4. pokal Feuda in klubsko prvenstvo OK Trzin za leto 2007

V lepem pozno poletnem dnevu je POK Maksimir iz Zagreba organiziral 4. pokal Feuda v Gradu mladih – Granešini. Tekme se je udeležilo 21 tekmovalcev, med njimi nas je bilo osem iz našega kluba. Tekmovali smo le v A kategoriji. Ivo Tišljar je postavil po težavnosti raznovrstno progo, od enostavnih kontrolnih točk pa do zahtevnih. Pri nekaterih se naša mnenja niso skladala. Tak primer je bil konec globokega jarka (KT3). Zastavica A je bila postavljena na koncu globokega dela jarka, zastavica B pa na polovici klančine izteka jarka. Po Ivovem mnenju bi morala biti prava zastavica postavljena še nekoliko bolj proti robu jarka, torej še nekaj centimetrov stran od zastavice B. Le en od tekmovalcev je bil enakega mnenja kot Ivo, vsi ostali pa smo bili prepričani, da je bila zastavica B na pravem mestu.

Letos je pokal pripadel Mateji. Zmagala je pred Tomislavom Varnico iz OK Vihor iz Zagreba in Laszlom Nemeshazijem iz Madžarske. Žal je Niko zaradi prepoznega prihoda v cilj izgubil drugo mesto in bil uvrščen na nehvaležno četrto mesto.

V kategoriji paraolimpik je zmagal Niko pred Dejanom in Melito.

Ker smo se lahko vsi člani našega kluba enakopravno borili, smo lahko izkoristili to tekmo za klubsko prvenstvo OK Trzin. Klubska prvakinja za leto 2007 je postala Mateja pred Nikom in Anjo.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  1. - 2. september 2007  Fužine, Hrvaška9.  Odprto prvenstvo Gorskega kotarja

OK Ris iz Delnic je 9. Odprto prvenstvo Gorskega kotarja izpeljal v Fužinah. To je bilo za nekatere naše člane sploh prvo tekmovanje v orientacijskem teku, saj so se do sedaj udeleževali le tekmovanj v šolskem orientacijskem teku, nekateri pa tudi že tekmovanj v šprintu. Ne glede na to, sta Katja in Martin osvojila srebrni medalji. Tekmovali so še Lara, Filip Jakob, Samo pa le dan prej na Prvenstvu Hrvaške.

Rezultati  Fotografija

 

 1  20. - 25. avgust 2007  Kijev, Ukrajina:  Svetovno prvenstvo v Pre-O

Na Svetovnem prvenstvu v precizni orientaciji, ki je potekalo med 20. in 25. avgustom v Kijevu, je Krešo Keresteš iz OK Trzin osvojil zlato medaljo in naziv svetovnega prvaka v precizni orientaciji! Odlično uvrstitev so nakazovali že rezultati na lanskem Svetovnem prvenstvu na Finskem, kjer mu je medalja ušla le za las.

Prvenstva se je udeležilo 41 tekmovalcev v razredu open in 29 tekmovalcev v razredu paraolimpik iz 17 držav. Svetovno prvenstvo poteka v obeh razredih vzporedno, eno z drugim. Tekmovanje v razredu open poteka v dveh etapah, v razredu paraolimpik pa le v eni. Drugo etapa je v razredu paraolimpik namenjena ekipnemu tekmovanju. Ker lahko na Svetovnem prvenstvu iz vsake države v vsakem razredu tekmujejo največ po trije tekmovalci, so možnost do nastopa dobili trije Trzinci, Krešo Keresteš, Anja Babič in Mateja Keresteš. Vsi trije so tekmovali v kategoriji open.

Prva etapa je potekala sredi reke Dnjeper, na otoku Hydropark pri visoki vročini 35°C. Po tej etapi, ki je trajala celi dve uri in pol, je Krešo delil najboljši rezultat s še tremi tekmovalci, vendar je po doseženem času na časovnih kontrolah držal tretje mesto. Mateja Keresteš in Anja Babič, sta se uvrstili na 26. oziroma 33. mesto.

Na drugi etapi, ki je potekala v Golosiivskyem parku, se je temperatura dvignila celo na 38°C. Tekmovalci, ki so tokrat štartali v obratnem vrstnem redu po doseženih rezulatih na prvi etapi, so se tokrat na progi zadrževali do dveh ur in petinštirideset minut. Zato je do zadnjega ostalo napeto, kdo bo pravilno določil največ kontrolnih točk in tako dosegel naslov svetovnega prvaka. Favorizirana Šveda Martin Fredholm in Stig Gerdtman, ki sta kljub povprečnim rezultatom na prvi etapi, na drugi etapi nadoknadila zaostanek, sta določila mejo 30 točk. Mateja je medtem dosegla 26 točk in Anja 23. Vsi, tekmovalci, spremljevalci, novinarji in komentator, so čakali le še na najboljše tekmovalce. Norvežan Lars Jakob Waaler, ki je bil pod velikim pritiskom, je občutno pokvaril svoj rezultat, saj je pristal celo za Matejo, medtem ko je njegov oče Ole Johan z 31 točkami dosegel drugo mesto tik za Fincem Anttijem Rusanenom. Na progi so ostali le še trije tekmovalci, ki so na prvi etapi dosegli najboljši rezultat. Italijanka Roberta Falda, ki je sicer v razredu paraolimpik postala svetovna prvakinja, je podobno kot Lars Jakob pokvarila svojo uvrstitev in dosegla skupno 28 točk. Končno sta v cilj prispela še zadnja dva tekmovalca, na katera so vsi čakali, Finec Jari Turto in Krešo Keresteš. Pred tablo z rezultati je bila velika gneča. Komentator je napovedal zmagovalca, vendar Krešo in ekipa so lahko slišali le besede kot so clear victory, best time today, Slovenian, ... Medtem je skupina završala, da se komentatorja ni več slišalo in nenadoma je vsa skupina bila okoli Kreša in mu čestitala. Čestitali so mu vsi, Finci, Švedi, Norvežani, Danci, Japonci, Angleži, Čehi, Američani, Rusi, Ukrajinci, ...

»Tudi Anja ni vedela kaj se dogaja in me je vprašala, če sem zmagal. Odgovoril sem ji lahko le, da izgleda tako, čeprav takrat v zmago še vedno nisem bil prepričan.« Končno so na vrh rezultatov obesili še ime Krešo Keresteš, Slovenija, 32 točk in 68 sekund. Jari Turto je z 29 točkami dosegel 10. mesto. Mateja je dosegla končno 23. mesto, Anja pa 29.

Kmalu za tem so na najvišji drog obesili tudi slovensko zastavo, poleg pa finsko za drugouvršenega Anttija Rusanena in norveško za Ole Johana Waalerja. Sledili so intervjuji in slikanje. Še isti večer so podelili medalje na slovesni podelitvi in zaigrali slovensko himno. V razredu paraolimpik je zmagala že omenjena Italijanka Roberta Falda, v ekipnem tekmovanju pa ekipa Švedske.

To je prva in edina medalja za Slovenijo, ki je bila osvojena na Svetovnih prvenstvih v enem izmed športnih orientacijskih panog, ki jih priznava Mednarodna orientacijska zveza IOF in med katere štejemo orientacijski tek, smučarsko orientacijo, orientacijo z gorskimi kolesi in precizno orientacijo.

Pot do zlate medalje   Fotografije   Spletna stran tekmovanja

 

 1  26. - 30. julij 2007  Savinjska dolina:  OrienteeringOnline.cup/2007

OrienteeringOnline.cup ali na kratko oocup je bil po vrsti uspešnih izvedb tudi tokrat uspešen. Na prvem 5-dnevnem orientacijskem tekmovanju v Sloveniji se je zbralo rekordnih okoli 1700 tekmovalcev iz skoraj 30 držav iz celega sveta. Večino je pritegnila dobra marketinška akcija Ivana Nagya, ki je na svoji spletni strani OrienteeringOnline obveščal svetovno orientacijsko javnost z novicami in med drugim predstavljal tudi zanimive in orientacijsko zahtevne terene, ki se skrivajo v Sloveniji. Žal kakšne novice o tako veliki prireditvi, ki bi promovirala orientacijski tek, ni bilo mogoče zaslediti v domačih javnih medijih, kar je sicer razumljivo, če vemo, da tako veliko prireditev izvaja le majhna peščica ljudi, večina članov Ivanovega kluba OK Ursus. Ti prihajajo iz mnogih evropskih držav, kot so Avstrija, Češka, Hrvaška, Litva in Slovenija.

Letošnji oocup je potekal v Savinjski dolini, med Veliko planino na zahodu in Letušom na vzhodu. Tokrat so se tako velikega tekmovanja udeležili le redki Trzinci. Dejansko so nastopili le Samo, Anja in Vid in tudi ti ne na vseh petih etapah, saj so jim to onemogočale druge obveznosti in razpoložljiv dopust. Sobotno tekmovanje v Letušu in nedeljsko v Nazarjih je štelo za Slovensko orientacijsko ligo, uvodno četrtkovo na Veliki planini in nedeljsko pa tudi za Svetovno rang lestvico - WRE. Na tekmovanjih je prisostvoval tudi Krešo, ki pa zaradi poškodbe ni mogel nastopiti, je pa spremljal Vida na njegovi otroški progi.

Prihodnje leto se obeta ponovitev 5-dnevnega tekmovanja, ki bo potekalo v okolici Ajdovščine in na Trnovskem gozdu. Upamo, da si bodo čas za tako veliko tekmovanje rezervirali tudi naši mladi orientacisti.

Rezultati  Fotografije  Spletna stran tekmovanja

 

 1  22. julij 2007  Novaledo, Italija:  6^ Coppa Italia - Memorial Antonio Lunardon

Naša italijanska kolegica Roberta Falda je pripravila šesto tekmo italijanske Trail-O lige. Dogodek, ki je bil posvečen spominu na letos preminulega pionirja italijanske precizne orientacije, Antonia Lunardona, je potekal v mestecu Novaledo v bližini Trenta. Na tekmovanju je bila prisotna tudi celotna družina Lunardon, ki je za to priložnost prispevala izredno lepo oblikovan spominski kipec za zmagovalca.

Tekmovanja se je udeležila tudi trojica slovenskih reprezentantov, ki se je vračala z nedavnega evropskega prvenstva v Franciji. V pričakovanju gladke zmage so se naši reprezentanti nekoliko opekli na sicer resnično zelo vročem italijanskem soncu. Nekoliko neobičajna proga je bila sestavljena iz petih časovnih kontrol, ki jim je sledilo pet izredno enostavnih navadnih kontrol. Z dvema napakama (na četrti in peti časovni kontroli) sta Timi in Niko zasedla četrto oziroma šesto mesto, Fani je bila osma. Spet se je pokazalo že potrjeno pravilo, da je na lahkih tekmah dosti težje zmagati, kot na tekmovanjih, ki so precej bolj selektivna. A nič zato, vsaka izkušnja je dobrodošla; izkušnje se počasi nalagajo na skladovnico in prišel bo čas, ko bo kupček zrasel do prave višine.

Rezultati   Fotografije

 

 1  10. - 12. julij 2007  Carcans-Maubuisson, Francija:  Evropsko prvenstvo v Pre-O

V času od 10. do. 12. julija je v francoskem Carcans-Maubuissonu ob atlantski obali (v bližini Bordeauxa) potekalo tretje evropsko prvenstvo v precizni orientaciji. Prvenstva se je udeležila tudi slovenska državna reprezentanca v postavi Niko Čižek, Timi Čižek in Fanika Trunkelj (vsi trije člani OK Trzin).

Naši reprezentanti so na prizorišče tekmovanja prispeli že v nedeljo, 8. julija. Kot večina ostalih reprezentanc, so bili nastanjeni v Maubuissonskem kampu, ki leži v neposredni bližini največjega francoskega jezera, le nekaj kilometrov oddaljen od atlantske obale in s tem obeh prizorišč tekmovanja.

V torek, 10. julija, se je tekmovanje pričelo z modelom, na katerem so se tekmovalci lahko spoznali s karakteristikami terena in določenimi specifikami, ki jih je traser uporabil pri postavitvi problemov. Na žalost je bilo vreme v času modela še precej muhasto, tako da je ploha nekatere tekmovalce prisilila k prezgodnemu umiku v zavetje ali pa vsaj k precej skrajšanemu ogledu zadnjih kontrolnih točk. Zvečer tega dne je bila na trgu v središču Maubuissona še otvoritvena slovesnost. Brez posebnega pompa je bila zaključena že po dobrih petnajstih minutah. Minus točka za organizatorje: med desetimi zastavami, ki so vihrale na otvoritvi (in pozneje na prizoriščih tekmovanj in ob podelitvi medalj) smo zaman iskali slovensko. Pozneje so se organizatorji opravičili, češ da je niso uspeli dobiti. Očitno smo res premajhni in preveč nepomembni.

Prva tekmovalna etapa je bila na sporedu v sredo. Prizorišče je ležalo na južni strani naselja Carcans-Plage, ki leži tik ob mogočnih sipinah, ki ločijo peščeno plažo atlantske obale od notranjosti. Enak valovit borov gozd, kot smo ga spoznali dan poprej na modelu, je bil poln drobnih detajlov, kot so hribčki, gomile, nosovi in kadunje. Tako so bile tudi naloge skoraj izključno reliefne narave. Proga je bila dolga 2 kilometra in je potekala v glavnem kar po (večinoma asfaltiranih) kolesarskih stezah, s katerimi so tamkajšnji gozdovi na široko prepredeni. Posebno presenečenje je predstavljala ugotovitev, da so Francozi v reprezentanco rekrutirali nikogar drugega kot Thierryja Gueorgiouja, trenutno najboljšega orientacista na svetu. V tako "visoki" družbi so se naši kar dobro odrezali: Timi je osvojil zelo visoko 6. mesto, Niko solidno 14. (šesto v paraolimpik), pa tudi Fanikela (kot so Faniko prekrstili Francozi) je bila s 24. mestom med 38 udeleženci, glede na svoje rezultate na zadnjih tekmah, povsem zadovoljna.

Dan pozneje, v četrtek, 12. julija, se je prvenstvo zaključilo z drugo etapo. Tri kilometre dolga proga je bila tokrat speljana skozi borov gozd na severni strani Carcans-Plage. Delno po kolesarskih stezah, delno po sprehajalnih poteh se je pot tokrat vila bolj strmo navkreber, zato je bilo potrebno nekoliko več previdnosti, saj so se nekateri kolesarji s precejšnjo hitrostjo spuščali po klancih navzdol. Tokrat je bilo za spopad s progo na voljo kar tri ure časa, tako da je bilo možno v miru preučiti posamezne probleme. Teren je bil podoben prejšnjima dvema, reliefni detajli v gozdu, kjer se izmenjujejo visoki borovci in posekane ali na novo zasajene odprte površine.

Drugo etapo si je (v teku) zase utrgal "super-Thierry", ki je tako v skupni uvrstitvi mimogrede postal še evropski prvak v precizni orientaciji. Naši so ponovno zadovoljili: tokrat je bil z 8. mestom (v paraolimpik celo tretjim) najboljši Niko. Le dve mesti za njim se je uvrstil Timi. Oba sta za zmagovalcem etape, slovitim Thierryjem, zaostala le za točko. Fanikela je bila nekoliko slabša kot dan poprej, a še zmeraj zadovoljivo 28.

V skupni uvrstitvi se je Timi uvrstil na sredino obeh etapnih dosežkov, torej na 8. mesto. To lahko ocenimo kot zelo dober rezultat, saj je premagal večino Norvežanov in Rusov, vse Angleže, da o Litvancih in nekaterih drugih manjših reprezentancah sploh ne govorimo. Niko je osvojil skupno 14. mesto, v kategoriji paraolimpik pa peto, kar še ni povsem zadovoljivo, je pa napredek glede na lansko evropsko prvenstvo. Fanikela je imela smolo z uvrstitvijo njenih neposrednih konkurentov na drugi etapi, saj je kljub 24. in 28. mestu na posamičnih etapah skupno osvojila nekoliko nelogično 30. mesto. Lahko pa se tolaži s tem, da je za seboj kljub vsemu pustila kar osem drugih tekmovalcev, kar ji na nekaj zadnjih tekmah slovensko-hrvaške lige ni uspevalo.

Pravo presenečenje pa je prišlo šele med podelitvijo priznanj. Organizatorji so tokrat namreč podelili medalje tudi v ekipni konkurenci, česar naši tekmovalci niso pričakovali. Tako sta Fanikela in Niko v kategoriji paraolimpik osvojila ekipno četrto mesto, vsi trije skupaj pa v kategoriji open celo tretje mesto (za Francijo in Norveško) in s tem prvo kolajno za Slovenijo na velikih tekmovanjih v precizni orientaciji. Čestitamo!

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  24. junij 2007  Murska Sobota:  Thermenland Open Prologue
 1  24. junij 2007  Murska Sobota:  Promocijsko tekmovanje v Pre-O

ŠD Severovzhod iz Murske Sobote je organiziralo Thermenland Open Prologue. Tekmovanje v orientacijskem teku je štelo tudi za državno prvenstvo v šprintu. Na njihovo željo je naš klub hkrati organiziral tudi predstavitveno tekmovanje v precizni orientaciji.

Sodelovanje med traserjema za orientacijski tek in Pre-O je bilo slabo, saj sta bili dve kontrolni točki za orientacijski tek preblizu kontrolnih točk za Pre-O. Zato je bilo treba razveljaviti dve točki za Pre-O.

Nasmejali smo se vabilu na Pre-O, napisani v brošuri, ki je bila izdana v okviru festivala Soboški dnevi v Murski Soboti. Kljub temu, da je Tomaž Horvat napisal besedilo, so ga izdajatelji brošure priredili in napisali tole:«V okviru Thermenland Open bo potekala tudi predstavitev Pre-O (precizne orientacije), ki je namenjen predvsem invalidom, slabovidnim in ostalim.« Zanimivo, da je namenjeno slabovidnim, ko pa imamo tudi videči nemalokrat težave pri odločanju, katera zastavica stoji na pravem mestu.

Na tekmi so se pomerili tudi naši mladi upi, ki obiskujejo Šolo orientacije pod Kreševim vodstvom. Zarja Dremel je v začetniški kategoriji tekla z očetom, Filip Jakob Špendl pa z mamico. Zarja je prehitela Filip Jakoba za pičli dve sekundi in osvojila sta odlično 2. oziroma 3. mesto. Ula Dremel je v kategoriji W14 zmagala, Martin Špendl pa je osvojil 3. mesto v kategoriji M10. Krešo Keresteš je tekmoval v kategoriji M35 in osvojil odlično 7. mesto, Mateja Keresteš pa 3. mesto v kategoriji W35. Rezultati šprinta

Več o tekmovanju si lahko ogledate na spletnih straneh tekmovanja.

Skoraj 50 udeležencev orientacijskega teka je zamikalo, da bi spoznali še Pre-O. Na cilj je prispelo 30 tekmovalcev v odprti kategoriji, 6 pa v začetniški. Poročilo o tekmovanju v precizni orientaciji z rezultati in fotografijami so na voljo tukaj.

Vsem iskrene čestitke za dosežene uvrstitve!

Članom ŠD Severovzhod se najlepše zahvaljujemo za prijazno gostoljubje in pomoč pri organizaciji tekme v Pre-O! Tudi v prihodnje se veselimo sodelovanja z vami.

 

 1  17. junij 2007  Predgriže – Črni Vrh nad Idrijo:  2. tekma Slovenske Pre-O lige 2007

Da bi v Slovenski Pre-O ligi spoznali čimbolj raznolike terene, smo se pri pripravi koledarja odločili tudi za Predgriže. Te mnogi poznamo kot najbolj ekstremen in tehnično zahteven orientacijski teren v Sloveniji, katerega sloves se počasi širi tudi v tujini (glej1, glej2). Žal se je termin tekmovanja pokrival z drugimi tekmovanji in kazalo je, da tekmovalcev ne bo ravno veliko, še posebej ne Hrvatov, ki so istočasno imeli tekmovanje v orientacijskem teku za svoj pokal.

Organizacijo 2. tekmovanja za Slovensko-hrvaško Pre-O ligo je sprejela Mateja, ki se tovrstne naloge povsem samostojno še ni lotila. Zato je z veseljem sprejela pomoč Klemna Kende. Da bi prireditev čimbolj izkoristili, smo predlagali, da bi zraven izpeljali tudi tekmovanje v šprintu. Na koncu so v domačem klubu sami poskrbeli za svoje Klubsko prvenstvo OK Azimut.

Traser prvenstva je bil Andraž Hribar, ki je karto oblikoval v obliki srčka, saj je pripravil zelo zahtevno progo in kdor se je bil z njo pripravljen spopasti, bi moral imeti kamnit vrtačast teren resnično zelo rad. Tekmovanja se je od Trzincev udeležil le Krešo, ki je za 3530 metrov dolgo progo potreboval skoraj celo uro in pol. Klubski prvak OK Azimut je postal Aleš Poljanšek s časom 52.00, ki je klubskega kolega Janka Bačnarja prehitel le za 4 sekunde. Jožko Jazbar in »novopečeni« Azimutovec Janko Pretnar nista nastopila.

Na vrsti je bilo tekmovanje v precizni orientaciji. Izvedlo se je tekmovanje le v kategoriji Pre-A, ker je bilo tekmovalcev v preostalih kategorijah premalo prijavljenih. Kar nekaj tekmovalcev s tekmovanja v orientacijskem teku se je odločilo preizkusiti se tudi v precizni orientaciji. Če bi bilo na voljo kart več, bi bila udeležba sigurno še večja.

Orientacija po progi ni bila težavna, ker je bila speljana le ob edini možni poti, ki poteka sredi kraškega terena. Naloge so od tekmovalcev zahtevale bolj orientacijske spretnosti, kot tehnične, saj je bilo kontrole večinoma možno videti le iz ene smeri. Velike težave s pripravo proge sta Mateja in Klemen imela že zaradi ne dovolj natančne in generalizirane karte, katere pomanjkljivosti smo tekmovalci v povečanem merilu lahko zasledili. To je bil tudi razlog, da je bila ena kontrola razveljavljena (KT 12). Druga kontrola (KT 4) pa je bila razveljavljena zaradi netočne postavitve oz. pomanjkljivega dopolnilnega opisa.

Med sedmimi Trzinci sta odličji v absolutnem razredu Open prejela Krešo za 1. mesto in Timi za 3. mesto. V razredu Paraolimpik so tekmovali le Trzinci, med katerimi se je najbolje odrezal Dejan, drugi je bil Niko, tretja Melita, Fani pa je ostala brez odličja.

Tekmovanje smo zaključili z razglasitvijo in pojedino v gostilni Metka, kjer smo, kot to na pre-o tekmovanjih v Sloveniji postaja že tradicionalno, preizkušali domače jedi. Tokrat so bili na meniju idrijski žlikrofi in pečenka.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  16. - 17. junij 2007  Virkiä, Finska:  JUKOLA video competition

Žirija je objavila rezultate tekmovanja za najboljši video na temo orientacijskega teka. Video, posnet na lanskem DP šprint v Piranu, je zasedel 6. mesto in se tako uvrstil med izbrane video posnetke, ki so bili prikazani na dveh velikih ekranih v ciljnem prostoru na največjem klubskem štafetnem tekmovanju imenovanem JUKOLA, ki vsako leto poteka nekje na Finskem.

Na tekmovanju je bilo letos prijavljenih več kot 1300 7-članskih moških štafet in prek 900 4-članskih ženskih štafet. Posebnost so moške štafete, ki štartajo ob 23.00 h in se potem izmenjujejo preko celo noči do jutranjih ur. 

Tekmovanje je v živo prenašala Finska TV postaja YLE, hkrati pa je bilo moč tekmovanje spremljati tudi preko interneta - video z finskim komentatorjem;). Orientacijski tek je na Finskem zelo popularen in JUKOLA je ena od najbolj množičnih športnih prireditev, za katero baje velja, da se jo mora udeležiti vsak pravi Finec vsaj enkrat v življenju. Nekaj podobnega kot je pri nas obisk Triglava:)

http://news.worldofo.com/2007/06/25/jukola-video-competitions-winners/

http://www.jukola2007.net/

 

 1  10. junij 2007  Zagreb, Hrvaška:  Vihor Sprint kup
 1  10. junij 2007  Zagreb, Hrvaška:  Vihor Pre-O Challenge 2007

Da bi organizatorji tekmovanj v precizni orientaciji na svojih tekmovanjih pridobili čim več navdušencev iz orientacijskih vrst, se pogosto odločamo za skupna tekmovanja, kjer se poleg tekmovanja v precizni orientaciji organizirajo tudi tekmovanja v orientacijskem teku, v disciplini šprint. Pri obeh orientacijskih panogah se v glavnem uporabljajo iste karte, istih specifikacij in tudi meril. Tako je bilo tudi v zagrebškem Zapruđu, kjer so člani OK Vihor v enem dnevu izpeljali Vihor Sprint kup in Vihor Pre-O Challenge 2007.

Tekmovanja v šprintu in v precizni orientaciji smo se udeležili Anja, Mateja in Krešo. Proge so bile speljane med stanovanjskimi bloki in stolpnicami, po parkih in otroških igriščih. Te niso bile težavne, ne tehnično, niti fizično. Tehnično ne zato, ker na progi ni bilo daljših variant, kjer bi se moral posebej odločati, katero varianto izbrati, ob mnogih zgradbah pa kontrolnih točk ni bilo težko najti. Fizično proge niso bile zahtevne, saj je teren popolnoma raven, dolžine pa so komaj presegale 2 km, zato pa naj bi bila hitrost tekmovalcev višja. Kljub temu je Anja na progi naredila napako, ko je kontrolni kartonček luknjala na eni napačni kontrolni točki, ki je bila zelo blizu prave. Mateja je dosegla 4. mesto v Ž35, Krešo pa 6. v M35. Tekmovanj s kontrolnimi kartončki pri nas skoraj nismo več vajeni, vendar so se za ta način organizatorji odločili zaradi velike verjetnosti, da bi jim zastavice ukradli. Baje je nekaj zastavic med tekmovanjem tudi res izginilo. Čeprav so se organizatorji potrudili za čistočo ciljnega prostora, je bilo v okolici veliko smeti, poleg tega pa tudi zbranih odpadkov za kosovni odpad, ki so tekmovališče kazili.

Tekmovanja v precizni orientaciji so se, poleg že prej omenjenih, udeležili še Fani, Jonas, Timi, Dejan in Niko. Tokrat smo se preizkusili v posebni disciplini precizne orientacije, ki so jo ponekod poimenovali tempo pre-o. Gre za tekmovanje, na kateri progi so samo časovne kontrole. Tekmovanje je bilo iz tega vidika zelo zanimivo, saj je vsakemu posamezniku dalo v razmislek, kako se bo tekmovanja taktično lotil. Ali naj si na časovnih kontrolah vzame nekaj več časa, da bi le pravilno odgovoril, ali naj poskuša pravilno odgovoriti v čimkrajšem možnem času. Osebno sem se odločil za drugo varianto, saj mislim, da je razlika med prvim in drugim uvrščenim predvsem v času na časovnih kontrolah, teren pa ni bil toliko zahteven, da bi za reševanje nalog potreboval več časa. Med šestnajstimi nalogami, sem naredil kar tri napake. Na 2. in 11. kontroli zaradi relativno majhne globinske razlike pri oddaljenih zastavicah, pri 12. pa zaradi slabo prebranega dodatnega opisa. Kljub temu se mi je taktična zamisel obrestovala, saj sem imel, med kopico tekmovalcev z doseženimi 13. točkami, najboljši čas. Zmagal je Ivo Tišljar, ki je bil tudi najboljši tekmovalec celotnega dne, v šprintu in v pre-o. Trzinci smo tokrat osvojili 5 medalj. V Pre-A je v razredu open Krešo osvojil 3. mesto, v razredu paraolimpik pa sta do medalj prišla tudi Niko za 1. mesto in Fani 2. mesto. V kategoriji Pre-B je Dejan prejel kar dve medalji, v razredu open za drugo mesto in v razredu paraolimpik za prvo mesto. Organizatorji so se zelo potrudili, da bi izpeljali to tekmovanje. Kontrolne zastavice tokrat niso izginile, saj so jih »varovali« kontrolorji, ki so merili čase na časovnih kontrolah. To je bilo za njih peklensko delo, saj so nas na progi čakali pod močnim soncem, bistveno več časa, kot je bilo predvideno, ker se je zaradi zastojev pri čakanju pred časovnimi točkami in predvsem na štartu, tekmovanje zelo zavleklo.

Organizatorju, kljub nekaterim težavam, čestitamo na uspešno izvedenem tekmovanju.

Poročilo o tekmi / Fotografije   Spletna stran tekmovanja

 

 1  2. junij 2007  Poljane nad Škofjo Loko:  Državno prvenstvo v ŠOT

OŠ Poljane iz Poljan nad Škofjo Loko je bila pripravljena, po izvedbi Šolskega državnega prvenstva v orientacijskem teku leta 2005, letos izvesti tudi Šolsko državno prvenstvo v orientacijskem teku. Dogovorili smo se, da bi jim v ta namen brezplačno izdelali karto okolice šole, ki bi se za to tekmovanje uporabilo. S pridobitvijo te karte bo šola lahko ure športne vzgoje popestrila tudi s šolskim orientacijskim tekom. Na tak način spodbujamo vse slovenske šole, da bi orientacijski tek bolje spoznala in da bi tega uvedli tudi v svoj pouk.

Na tekmovanje na Poljanah se je prijavilo 42 učenk in učencev iz 8 osnovnih šol, vendar je očitno mnoge slabo deževno vreme od tega odvrnilo, da je nastopilo le 31 tekmovalcev. Mogoče so se nekateri ustrašili tudi strmega brega, ki se vzpenja nad šolo, a so ga vsi tekmovalci uspešno premagali. Nekaj je sigurno tudi na temu, da je to bilo šele 2. tovrstno tekmovanje, ki ga prirejamo ob pomoči osnovnih šol in zato tekmovanja v tej discipline orientacijskega teka do sedaj še niso organizirana v sklopu Šolskih športnih tekmovanj, ki jih vodi Ministrstvo za šolstvo in šport. Zato so bili organizatorji prisiljeni sprejemati tudi štartnino.

Tekmovanja so se udeležili tudi štirje udeleženci naše Šole orientacije, ki so bili zadovoljni s svojim nastopom, Ula pa je prejela tudi medaljo za osvojeno 2. mesto. Za OŠ Poljane, ki je znana, da ima nekaj dobrih orientacistov, predvsem po zaslugah športnih pedagogov Aleša Mraka in Janeza Titana, je bilo pričakovati tudi naslov najboljše šole. Tej se je naslov zaradi nepopolne ekipe izmuznil. Najboljša šola je tako postala OŠ Tabor 1 iz Maribora. Herman Novak, profesor športne vzgoje iz zmagovalne šole, je za revijo Šport mladih povedal, Niko Slana, urednik revije pa zapisal: “Nismo si mislili, da bomo osvojili ekipni pokal. Na šoli ga bodo zagotovo veseli.” Po njegovi zaslugi ima orientacijski tek na tej šoli že tradicijo. Vsako leto imajo tudi kakšnega izvrstnega tekmovalca ali tekmovalko. Seveda pa tradicija ne pomeni veliko, če je ne spodbujaš. Herman Novak že nekaj let pripravlja za svoje učence in učenke, ki se ukvarjajo z orientacijo, nekajdnevne tabore v Bohinju. Utaborijo se kar na dvorišču doma CŠOD in tam temeljito obnovijo prvine, ki so dobrodošle za uspešen nastop na orientacijskem teku, seveda pa je poleg še veliko drugih vsebin.

Niko Slana je za Šport mladih zapisal tudi, da je naslov šolske prvakinje s te šole osvojila Lara Hočurščak, sedmošolka, ki bi jo, glede na višino, prej pričakoval, kje pod koši: “Seveda igram tudi košarko, ampak samo v šoli. Orientacijski tek sem spoznala v šoli, pri športni vzgoji. Všeč mi je bil in zato sem najbrž pokazala več zanimanja za to panogo. Že lani sem se udeležila šolskega prvenstva v Komendi, osvojila pa sem 3. mesto,” se je predstavila Lara, ki tudi že razmišlja, da bi se orientacijskem teku posvetila tudi v klubu.

Žal v Mariboru že kar veliko let orientacijski klub ne deluje več, najbližja delujoča kluba pa sta ŠD Severovzhod iz Murske Sobote in OK Slovenj Gradec.

Poročilo o tekmi / Fotografije  

 

 1  27. maj 2007  Trzin:  Snemanje prispevka za TV Slovenija

Ko je bil za Dobro jutro, oddajo TV Slovenija, posnet prispevek o občini Trzin, so želeli ob tem predstaviti tudi enega od društev, ki delujejo v Trzinu. Izbrali so naš klub. Udeleženci šole orientacije in člani kluba smo se v nedeljo ponovno zbrali in med vročinskimi nevihtami le našli nekaj trenutkov, da bi posneli prispevek o dejavnostih, ki jih izvajamo. Tako smo v trzinskem športno rekreativnem parku prikazali šolski orientacijski tek, ob trim stezi precizno orientacijo in okoli Frnihtovega bajerja še orientacijski tek. Reporterka Anja Čuček in snemalec sta bila zelo pripravna, da smo prispevek posneli na način, kot ga vidimo orientacisti sami, največ energije pa so pokazali Lara, Ula, Filip Jakob in Martin.

Fotografije

 

 1  26. maj 2007  Sv. Juraj na Bregu, Čakovec, Hrvaška:  1. Orienteering triangle
 1  26. maj 2007  Sv. Juraj na Bregu, Čakovec, Hrvaška:  1. Orienteering triangle

OK Međimurje je izvedel dvodnevno tekmovanje v kar treh različnih orientacijskih panogah. Orientacisti iz OK Trzin smo se udeležili tekmovanj le prvega dne, saj so nas že naslednji dan čakale druge obveznosti. V Sv. Juraju na Bregu so izvedli enega od dveh šprintov v orientacijskem teku, v Čakovcu tekmovanje v precizni orientaciji, naslednji dan pa v Varaždinu še tekmovanje v orientaciji z gorskimi kolesi in še drugi šprint v orientacijskem teku.

Prvega šprinta, ki je v glavnem potekal po gozdu, smo se udeležili Anja, Mateja in Krešo. Kljub temu, da je pot do štarta vodila le navzdol, proge pa predvsem navzgor, smo Trzinci dosegli zadovoljive rezultate. Mateja je bila druga, Anja in Krešo pa četrta.

Le nekaj ur po prvi preizkušnji smo se preselili na prizorišče druge. Ob parku v Čakovcu smo se srečali še s preostalimi Trzinci, z Melito, s Fani, z Jonasom, s Timijem, z Dejanom in z Nikom. Zaradi zamudne postavitve prog in priprave tekmovališča, smo se na progo podali nekoliko kasneje. Kontrolne točke so bile postavljene na različne objekte v parku okoli gradu, kar je od tekmovalcev zahtevalo različne tehnike reševanja nalog. Že kmalu po štartu smo lahko ugotovili, da karta ni najbolj točno izrisana, kar je naše naloge še bolj otežilo, saj je bilo potrebno ugotoviti tudi, na katere objekte na karti se lahko zanesemo. Prav tako je bilo vprašljivih tudi nekaj opisov kontrol, vendar je bilo tekmovanje tudi za nas vseeno uspešno. V kategoriji Pre-A je zmagal Dalibor Perković iz zagrebškega OK Vihor, Krešo pa je osvojil 3. mesto. V isti kategoriji sta do odličij prišla tudi Niko in Fani, ki sta tekmovala v razredu paraolimpik. Tako sta tudi v kategoriji Pre-B v razredu paraolimpik do odličij prišla Dejan in Melita.

Mnogo tekmovalcev se je na tem tekmovanju imelo priložnost prvič srečati s precizno orientacijo, zato nas veseli, da se je tudi OK Međimurje odločil za organizacijo takšnega tekmovanja in se pri tem tudi marsičesa naučil.

Poročilo o tekmi / Fotografije   Spletna stran tekmovanja

 

 1  20. maj 2007  Belopeška jezera, Italija:  Tekma za italijanski pokal

Na novi karti imenovani »Laghi di Fusine« je potekala tekma na srednji razdalji za italijanski pokal v eliti pa še za točke WRE. Prizorišče je bila dolina dveh ledeniških jezer imenovani Belopeški ali Mangrtski jezeri, v italijanščini so tako poimenovali tudi karto in se nahajata pod vznožjem Mangrta na italijanski strani, ki so le streljaj oddaljena od slovensko-italijanske-avstrijske meje zraven kraja Trbiž. Na tekmi sva bila dva Slovenca: jaz in Sladič Roman.

Ekstremno kamnit teren posejan s številnimi ogromnimi balvani od začetka do konca proga je samo progo naredil orientacijsko tako zahtevno, da je vsaka nepremišljena odločitev lahko pomenila večminutno napako zaradi relociranja. Relief terena je bil skoraj neopazen tako na karti kot v naravi in je za gibanje/tek po terenu bilo ključno natančno branje karte. Prepoznavanje ključnih detajlov – napadnih objektov je bilo odločilnega pomena, saj linijskih objektov in tek po azimutu ni prišel v poštev. Ponekod je bilo treba zaradi balvanov opraviti dodatno višinsko razliko kot tudi večkrat spreminjati smer med posameznimi etapami. Držanje prave smeri na takem terenu je pomenilo, da moraš ohranjati visoko koncentracijo in stik z karto skozi celotno etapo. Pogled na karto me je šokiral že na štartu in sem verjetno vzpostavil neko zavoro/blokado, tako da sem ob pogledu na karto videl zgolj črno packo, pa če sem se še tako trudil. Na progi se nisem uspel zbrati in so zato napake kar deževale s tem pa tudi minute zaostanka. Par etap pa je bilo vseeno dobrih, vendar to je bilo zgolj za tolažbo po prihodu v cilj.

Po tekmi so Italijani pravili, da tako težke tekme že dolgo ni bilo in da je karta verjetno zaradi številnih objektov že tako generalizirana, da je za vrhunske tekme prej neprimerna in bo namenjena predvsem za trening kampe. Gre za karto, ki te navduši že ob pogledu nanjo, še bolj pa izkušnja na njej. Doživel enkratno in nepozabno orientacijsko izkušnjo - pravi orienteering.

Samo Kofol

Rezultati  Fotografije

 
 1  18. maj 2007  Trzin:  Šola orientacije

Po dobrih dveh letih delovanja smo si v klubu zagotovili najpomembnejša sredstva za delovanje kluba in izvajanje naših aktivnosti, saj orientacijskega teka ni mogoče izvajati brez kart, kontrolnih zastavic in podobnega. Tako smo z zagotovitvijo osnovnih pogojev za nadaljnje delo pripravili vse za izvedbo šole orientacije. Ob Florijanovem sejmu smo privabili tiste, ki bi se z orientacijskim tekom radi bolje seznanili. Pridružili so se nam Lara, Ula, Filip Jakob, Martin, Aljoša in Katja. Prve korake smo opravili na šolskem igrišču v Trzinu, tem pa bodo sledile še najrazličnejše vaje po bližnjem gozdu, kjer bodo tečajniki spoznali še marsikatero »skrivnost« orientacijskega teka.

 
 1  14. maj 2007  Trzin:  Podelitev občinskih priznanj

V kulturnem domu v Trzinu je potekala slovesnost ob občinskem prazniku in hkrati pričetek kulturnih prireditev v sklopu Trzinske pomladi. Najbolj svečani trenutek prireditve je bila podelitev občinskih priznanj, ki jih je Občina Trzin podelila za dosežke občanov in občinskih društev ter ustanov v preteklih dveh letih. Na pobudo našega kluba in ob podpori Turističnega društva Trzin je »za uspešno vodenje in uveljavitev OK Trzin in za uspešne nastope na tekmovanjih v precizni orientaciji« Krešo Keresteš, predsednik OK Trzin, prejel Bronasto plaketo Občine Trzin. To je do sedaj pri nas v Sloveniji največje priznanje za dosežke v precizni orientaciji in veseli smo, da znajo naše rezultate ceniti tudi naša občina in občani.

Slovesnost je vodil g. podžupan Franc Mušič, plakete pa sta podeljevala g. župan Tone Peršak in predsednica komisije za občinska priznanja, proslave in promocijo občine in hkrati predsednica Turističnega društva Trzin, ga. Jožica Valenčak:

- OŠ Trzin je ob svoji 120 letnici delovanja prejela zlato plaketo, priznanje pa je prevzel ravnatelj šole Franc Brečko,

- Franc Kurent je prejel srebrno plaketo za dosežke na področju kulture in za 30 let pritrkavanja,

- Krešo Keresteš je prejel bronasto plaketo za dosežke na področju športa in še posebej za dosežene rezultate v precizni orientaciji.

 

 1  12. in 13. maj 2007  Martinj Hrib:  DP v orientacijskem teku

Državno prvenstvo v klasiki oz. na klasičnih dolžinah prog, ki jim pravimo tudi dolge proge, je za mnoge tista »prava« disciplina orientacijskega teka in zato je prvenstvo v tej disciplini tudi najpomembnejše med vsemi. Kot je običaj že vrsto let je, po sobotnem prvenstvu v klasiki, naslednji dan tudi državno prvenstvo v štafetah. To je bilo tokrat hkrati tudi hrvaško državno prvenstvo v štafetah, kakor tudi italijanske pokrajine Furlanije Julijske krajine. Verjetno je povod za to bilo imenovanje tega tekmovanja za Pokal treh regij, kjer med seboj tekmujemo orientacisti treh dežel: Koroške, Furlanije Julijske krajine in Slovenije. Temu primerno so organizatorji, OK Azimut iz Cerkna in Idrije, tekmovanje poimenovali tudi Slovenia Open 2007.

Tekmovanje je potekalo na tehnično zelo zahtevnem terenu, ki smo ga nekateri imeli možnost spoznati že na lanskem tridnevnem tekmovanju Cerkno Cup. Najpomembnejše značilnosti tega terena so številne vrtače, razgiban teren, ponekod kamnit in poraščen z vegetacijo, ki tekmovalcem omejuje hitrost in pregled. Kljub mnogim potem, se ob progah, ki pri zahtevnejših kategorijah potekajo po brezpotjih, orientacisti tu počutimo kot v pravi divjini.

Tekmovanja smo se udeležili trije Trzinci, Samo v najzahtevnejši kategoriji M21E, Mateja v Ž35 in Krešo v M35. Karto, proge in kako je kdo med kontrolami izbiral poti, si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja, www.cerkno-cup.com.

V štafetah sta tekmovali Mateja in Anja v kategoriji Ž35, Samo pa v mešani ekipi v kategoriji M21, kjer sta se mu pridružila še Pavel Ptáček in Jiři Gawel s Češke in ki redno tekmujeta na naših tekmovanjih za OK Ursus. Mateja kljub padcu kmalu po štartu s samo progo ni imela težav, medtem ko je Anji težavo delala predvsem osma kontrola, za katero je potrebovala kar dobrih 25 minut več od sotekmovalk. Vseeno sta končali na 4. mestu. V moški štafeti je Pavel svojo izmeno presenetljivo zaključil kot prvi, vendar računati na vidnejšo uvrstitev celotne štafete ni bilo realno pričakovati. Samo je s svojim povprečnim rezultatom štafeto zaključil na skupnem 14. mestu.

Za številčnejše nastope in boljše ekipne rezultate v orientacijskem teku bomo Trzinci morali poskrbeti za podmladek. Prav zato se bomo trudili tudi s Šolo orientacije, ki se bo pričela že v prihodnjih dneh.

Rezultati KLASIKA   Rezultati ŠTAFETE   Fotografije   Spletna stran tekmovanja

 
 1  6. maj 2007  Trzin:  Florijanov sejem

Člani Orientacijskega kluba Trzin smo se obiskovalcem Florijanovega sejma tudi tokrat predstavili na lastni stojnici in sejem popestrili s tekmovalnim programom.

Na letošnjem sejmu smo izvedli tekmovanje v orientacijskem teku, šolsko področno tekmovanje v šolskem orientacijskem teku in promocijsko tekmovanje v precizni orientaciji. Na vseh treh tekmovanjih je skupaj nastopilo kar 58 tekmovalcev. Najboljši na najzahtevnejši progi, ki je bila dolga 1700 m s 23 kontrolami, so bili Blaž Grah iz Cerkna (OK Azimut), ki je tudi član slovenske mladinske reprezentance, pred Samom Kofolom, članom domačega kluba in Janezom Pretnarjem iz Tržiča (tudi OK Azimut). Med učenci je zmagal Matjaž Pahor iz Komende (OK Komenda), med učenkami pa Ula Dremel iz Trzina. V precizni orientaciji so člani reprezentance in hkrati tudi člani OK Trzin nagrade za najboljše odstopili preostalim uvrščenim. Tako je uradno postala najboljša Duša Haložan Sedej iz Ljubljane.

Orientacisti se Turističnemu društvu zahvaljujemo za povabilo k sodelovanju in jim lahko za sejem v prihodnjem letu obljubimo še več obiskovalcev, ki se radi udeležujejo naših tekmovanj. Lekarni Flerin pa se zahvaljujemo za nagrade, ki smo jih podelili najboljšim.

Veseli smo, da je bilo nekaj zanimanja tudi za Šolo orientacije in tako bomo sredi maja s šolo tudi pričeli.

Rezultati tekmovanja / Fotografije 

 

 1  29. april 2007  Trst, Italija:  BAVISELA - Centro Storico

Vsakoletna športna prireditev v Trstu imenovana BAVISELA združuje številne športne panoge med katere spada tudi orientacijski tek in letos je gostila tekmo za Italijanski državni pokal Centro Storico. Na tekmi je sodelovalo preko 200 tekmovalcev od katerih je bilo tudi nekaj Slovencev tako v mlajših kot elitnih kategorijah. V eliti so dopoldan potekale kvalifikacije in v finale se je uvrstilo prvih 30 uvrščenih med moškimi in 15 med ženskami.

KVALIFIKACIJE

Proga, ki je potekala po starem delu Trsta je zahtevala veliko mere koncentracije in fizične pripravljenosti zaradi razgibane proge in strmih klancev, ki smo jih morali večkrat premagati. Prehiter štart je botroval napaki na drugo kontrolo, saj si nisem vzel par sekund več za ogled in pravilno orientiranost karte (najslabši možen izbor poti). Sledili sta manjši napaki pri pristopu na kontrolo 9 in 11 ter ponovno slaba izbira poti ter odhod s 13 kontrole. Kljub temu je čas zadostoval za 7. mesto po prvem teku.

Takoj po prihodu v cilj sem dobil obvestilo, da me je organizator diskvalificiral zaradi manjkajoče perforacije na 14 kontroli vendar se je kasneje izkazalo, da je bilo vse v redu. Nekako je zatajila tehnika oz. je ta napaka povzročila tudi zmedo na mojih vmesnih časih, ki od kontrole 13 naprej niso realni vmesni časi in so ponekod dvojni (Finish) oz. predolgi (recimo etapo na 15. kontrolo, katero sem zgolj odšprintal brez ustavljanja).

FINALE

Ker sem štartal med zadnjimi v prvem teku sem imel vmes zgolj eno uro in pol časa za regeneracijo, kar res ni bilo veliko, ampak glede na naknadno uvrstitev v finale je bila vsaj motivacija na visokem nivoju. V drugem teku sem ponovno že takoj po štartu naredil paralelno napako na prvo kontrolo, kar je omogočilo zasledovalcu Vincenzu Crippi, da me je ulovil. Žal je bil za mene fizično premočan in sem tudi zaradi obotavljanja izgubil stik z njim, čeprav sem na 3 kontrolo izbral boljšo varianto na 4 kontrolo pa žal slabšo. Ponovno me je izdala koncentracija saj sem izbor poti spreminjal med etapo, kar je najslabše in je pomenilo še dodatno izgubo časa. Od šeste kontrole naprej sem se izmenjaval v vodstvu z Nicolom in mu predvsem na orientacijsko bolj zahtevnih etapah (kontrolah 10, 11, 16) omogočil, da je obdržal stik z mano, saj je bil tekaško za odtenek hitrejši. Ko sem si v ključnih trenutkih že pridobil nekaj prednosti pa sem na vogalu hiše iz 16 na 17 kontrolo doživel nalet na kolesarja. Skoraj sva oba padla, kar je pomenilo, da sva bila z Nicolom spet skupaj. V ciljnem šprintu sem skuril še vse preostale atome moči saj sem čutil, da je ne več kot meter, dva zadaj. Verjetno zaradi zapoznele koncentracije, da moram še uspešno perforirati ciljno postajo (v mislih sem imel le ciljno črto, kar bi bilo tudi bolj logično na zasledovalni tekmi), mi je ob prihodu na cilj spodrsnilo ter sem tako tudi zgrešil postajo in s tem zapravil 7. mesto. Kljub temu sem s tekmo bil zadovoljen saj je zaostanek za zmagovalcem bil v mejah pričakovanj.

Da je bila šprint tekma polna adrenalina, gredo pohvale tudi organizatorju CAI XXX Ottobre, ki se je potrudil za lep ciljni ambient, zanimivo izvedbo tekme v dveh tekih, pripravi zahtevnih prog in res odličnemu ter razpoloženemu komentatorju, ki je ustvaril napeto in naelektreno vzdušje v ciljem prostoru.

Samo Kofol

Rezultati 

 

 1  28. april 2007  Globasnitz, Avstrija:  2. tekma za pokal KOLV

Na Avstrijskem Koroškem je 28.4. potekala 2. tekma za KOLV cup na karti Globasnitz – Dobrowa. To je južni del enotne 25 km2 velike karte Ebendorf-Dobrowa. Teren je res enkraten - tekaški. Večinoma raven z manjšimi hribčki, ravno prav pogozden (ali za nekoga posekan z številnimi štori, ki pa se jih ne vidi tako dobro zaradi podrasti) z 15 cm podrostjo, manjšimi jasicami, zaraščenimi predeli ter številnimi vzporednimi potmi. Orientacijsko zahteven teren saj že majhna napaka v navigaciji lahko pomeni veliko izgubo časa zaradi težkega relociranja prav zaradi številnih poti, ki so si podobne kot jajce jajcu.

Začetek je bil previden, sekal poti na križiščih oziroma tekel malo bolj naokrog in predvsem zaradi velike hitrosti naredil kar dve manjši napaki že na prvih 3 kontrolah. Nadaljevanje je bilo boljše. Napake na 4, 8 in 14 kontrolo sem zaznal kaj kmalu, naredil manjše korekcije ali loop a je vseeno šlo veliko časa. Večja napaka je bila na 10 kontrolo – nepozoren na plastnice in kapitalna napaka na 11 kontrolo, kjer sem z mislimi bil čisto nekje drugje in naredil še vrsto dodatnih napak, tako da je nastal cel krog okoli ograje. Po tekmi sem videl, da je bil načrt izdelan le do napadnega objekta - po levi strani zaraščenega dela in sploh nisem videl obeh ograj ampak le desno. Ko sem prišel do ograje sem imel čuden občutek saj sem bil prepričan, da nisem mogel toliko zgrešiti smeri in ker nisem videl niti poti (posledica utrujenosti) sem mislil, da sem pristal na drugi desni ograji in jo zato prečkal. Tako sem mislil, da prečkam desno ograjo, ki ji je bila zelo podobna in sem kot kaže gledal eno, z mislimi bil na drugi in tako stopnjeval napako. Bi bilo skoraj bolje napad po desni strani saj bi me ustavila ograja in ne bi bilo težko zaviti desno na kontrolo.

Tekaško sem zdržal nekje do 7 kontrole, potem pa se je že poznal jutranji trening – OLP štafete v Godoviču in izmučenost zaradi teka čez podrastjo in stalnega visokega dvigovanja nog. Tempo mi je očitno padel in sem le še zadnji dve kontroli nekako tekel z malo višjim tempom. Napak je bilo za več kot 15 min tako, da z rezultatom ne morem biti zadovoljen a je toliko boljši občutek biti na taki karti in teči s polno hitrostjo. Držati stalni kontakt s karto ob polni hitrosti je res enkratno, a sem sam to izkusil le v presledkih zaradi stalnih manjših napak.

Severni del karte je bil uporabljen 2004 na finalni tekmi 3REG in že takrat se mi je teren zdel fenomenalen, tako da ni bila težka odločitev za udeležbo na tekmi na katero sem odpeljal še dva mlada tekmovalca.

Samo Kofol

Rezultati 

 1  21. april 2007  Mlaka pri Kranju:  1. tekma Slovenske Pre-O lige 2007

Bil je lep sončen dan, tako kot že štirinajst dni pred tem, ko sem se v Udin boršt odpravil z namenom, da bi strasiral progo za 1. tekmovanje Slovenske in hkrati Slovensko-hrvaške Pre-O lige. Z namenom, da bi bila tekma na pravem nivoju, sem se s tem želel čimbolj potruditi. Izrisal sem karto, jo po potrebi doreambuliral, terenu primerno pripravil zahtevne naloge in se nadejal, da bo to tudi tekmovalcem še bolj zanimivo. Poleg tega bi bilo prav, da bi ob pripravah na ETOC in WTOC ugotovili tudi kakšna je stopnja naše pripravljenosti. Zato lahko to tekmovanje hkrati vzamemo tudi kot test vseh tekmovalcev v naši ligi, saj je bila težavnost nalog povsem enakovredna kategoriji Pre-E na Švedskem in tudi velikim tekmovanjem, kot sta ETOC in WTOC.

Na začetku me je malo skrbelo, saj se nekaj tistih rednih tekmovalcev na tekmovanje sploh ni prijavilo, vendar smo na koncu lahko vseeno bili zadovoljni, da se je tekmovanja udeležilo 29 tekmovalcev iz treh držav, še kar nekaj pa jih je tekmovanje z zanimanjem spremljalo. Vseeno me je skrbelo tudi to, če bodo koreninaste in še pred dvema tednoma blatne poti za tekmovalce na invalidskih vozičkih primerne, kakor tudi, da ne bo tekmovanje prezahtevno, ker je bilo na štartni listi kar nekaj takih, ki so se prvič udeležili tekmovanja v precizni orientaciji.

Na koncu se je vse lepo izšlo. Dan je bil res lep, zastavice so bile postavljene do pričetka tekmovanja in tudi pravilno na svoja mesta. Za pomoč pri skoraj štiriurnem postavljanju zastavic in količkov se zato zahvaljujem Gorazdu Plevniku, podpornemu članu našega kluba, ki je celo pot do zadnje kontrole predvsem podpiral količke. Ostali člani kluba so postavili smerokaze, pripravili tekmovalni center, objavili pomembne informacije, postavili baldahin in transparente, postavili mizico z osvežitvijo in piškoti ter pripravili vse potrebno za prijavno službo. Tekmovalci so se pri rolkarski stezi zbirali in se tudi preizkušali na uradnem treningu, nato pa se je začelo.

Tekmovalce so najprej čakale tri časovne kontrole, za začetnike le dve, ena težja od druge, da nikomur ni uspelo pravilno odgovoriti na vse tri, začetnikom pa na obe. Temu je sledilo še 13 (za začetnike 8) kontrol, druga težja od tretje. To, da je bila druga kontrola za kategorijo Pre-A tudi najzahtevnejša, se je dalo razbrati iz rezultatov, saj sta jo uspešno rešila le dva tekmovalca. Vendar s tem tekmovanja še ni bilo konec, saj sta tekmovalce na koncu čakali še dve časovni kontroli. Prava zafrkancija, vam povem!

Vseeno so bili tekmovalci zadovoljni s tekmovanjem, do enake mere pa tudi z golažem in kruhovimi cmoki v gostilni Dežman, kjer je potekala razglasitev rezultatov in podelitev medalj in praktičnih nagrad. Ker je za zmago v Pre-A zadostovalo že 13 točk od 18 možnih, naš najboljši reprezentant pa je dosegel le točko več od polovice možnih, ni težko ugotoviti, da bi bilo zelo koristno imeti še več podobnih treningov in tudi kvalitetnih priprav, saj so trenutni rezultati pokazali, da bo na ETOC in WTOC težko doseči želene cilje.

Da bi bilo na naših prihodnjih tekmovanjih še kaj več tekmovalcev, pripravljamo ob Florijanovem sejmu in tekmovanju Thermenland Open promocijski tekmovanji, prihodnje leto pa za otroke s posebnimi potrebami iz osnovnih šol s prilagojenim programom načrtujemo celo šolsko državno prvenstvo v precizni orientaciji.

Krešo Keresteš

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  14. april 2007  Vaneča:  SOL2 ali orientacijsko tekmovanje »ob dnevu Zemlje«

Ob vročem spomladanskem dnevu se je odvilo tudi drugo tekmovanje za Slovensko orientacijsko ligo 2007. ŠD Severovzhod, ki je tekmovanje organiziralo, je v letošnjem letu po številu registriranih članov postalo eno največjih slovenskih klubov, vendar predvsem na račun tekmovalcev iz sosednjih klubov, s katerimi klub sodeluje tudi pri organizaciji Thermenland Open. Pri organizaciji SOL2 so ostali sami. Pomoč so si iz tujine zagotovili le od Alena Tadijanića, ki je doma iz Reke in je član delniškega OK Ris. Alen je izrisal karto in domačemu klubu pomagal tudi pri vodenju rezultatov.

Zaradi neizkušenosti organizatorja je nekaj pomanjkljivosti na tekmi še vedno bilo (nezahtevno trasirane proge, zamuda pri štartu, pomanjkanje kart na štartu, brez sanitarij, …), vendar je opaziti trud organizatorja, ki je s sponzorji uspel zagotoviti kosilo za vse tekmovalce in opremiti tekmovalni center s klopmi in mizami, hkrati pa poskrbel tudi za ozvočenje.

Tekmovanja smo se tokrat udeležili trije Trzinci in osvojili dve medalji. Mateja je v kategoriji Ž35 osvojila drugo mesto, Anja pa tretje, medtem ko je bil Krešo v kategoriji M35 deveti. Teren na obronkih Goričkega ni bil raven, kot bi si mogoče kdo predstavljal Prekmurje, vendar je bil zelo dobro prehoden, da so se tudi kontrolne točke videle že od daleč. Trasirane proge so v večini kategorij od tekmovalcev zahtevale orientacijo po linijskih objektih, večkrat pa so med različnimi kategorijami potekale med istimi kontrolnimi točkami ali pa celo v obratnem vrstnem redu. Tako so tokrat bili med najboljšimi tisti, ki so imeli najmočnejše noge in ki so bili pri svoji hitrosti dovolj previdni, da so opazili posamezne poti, ki jih je pokrivalo listje.

Karta Vaneča 1, ki je bila uporabljena za SOL2, je le del celotne karte, ki se bo uporabila za Thermenland Open 2008 in bo potekalo v Sloveniji. Na letošnjem prologu Thermenland Open, ki ga bo 24.6.2007 v Murski Soboti organiziralo ŠD Severovzhod, bo sodeloval tudi OK Trzin z organizacijo promocijskega tekmovanja v precizni orientaciji.

Rezultati  Fotografije 

 
 1  31. marec - 1. april  2007  Vivaro - Aviano, Italija:  Coppa Italia

Skupaj z Klemenom Kendo sva odšla na dve tekmi za Italijanski pokal (Coppa Italia). Prva tekma je bila nočna tekma blizu mesta Vivaro. Drugi dan, približno 10 km stran, pa v bližini Aviana še ena tekma. Vse skupaj je bila dobra izkušnja, saj sva na nočni tekmi imela možnost doživeti skupinski štart, kar je res adrenalinsko in potem v soju naglavne lučke šprintati po vojaškem poligonu. Tudi način trasiranja (metuljčki in menjave karte, čipa) pri nas ne doživiš tako pogosto, tako da je bilo kar nekaj dodatnega prilagajanja in razmišljanja med samo tekmo.

Drugi dan smo se preizkusili še na srednji progi. Na štartu je bila kompletna Italijanska elita, kar je za nas dobra primerjava o kvaliteti naših nastopov. Kljub zaraščenemu in strmemu terenu je po analizi sodeč večina tekla kot strela, pa čeprav sem se sam dostikrat ujel v past in dobesedno obstal sredi goščave. Proga je bila zelo zanimiva in je, kot kaže, omogočala tudi bolj direktne linije, kot sem jih odtekel sam. Večjih napak nisem delal, vendar zaradi utrujenosti s prejšnjega dne in močne konkurence čas ni zadoščal kaj več, kot za tolažilno najboljše mesto med slovensko posadko.

Samo Kofol

Rezultati nočne tekme  Rezultati drugega dne  Fotografije  Karta  Alessio Tenani's Homepage

 
 1  31. marec 2007  Hoče pri Mariboru:  Bob Rock

Državno prvenstvo na srednji razdalji je letos potekalo v Hočah pri Mariboru na obnovljeni karti Hočki gozd. Teren z manjšimi hribčki, zelo raznolikimi prehodi vegetacije in predeli mokrega terena je omogočal hiter tek in uporabe več vrst tehnik orientiranja. Še najbolj je prišla v poštev linijska orientacija in uporaba kompasa z merjenjem razdalj ob zelo visokem tempu teka, kar je bilo razvidno tudi v končnih rezultatih v vseh kategorijah.  

Na tekmi so nastopili 4 člani našega kluba. Na tekmovanju za BOB ROCK pokal je Krešo v M35 osvojil (18. mesto), Anja in Mateja v Ž21 (12. in 15. mesto) in Samo v M21 (10. mesto). V razvrstitvi za Državno prvenstvo, kjer se upoštevajo le rezultati slovenskih tekmovalcev pa je Samo osvojil 3. mesto in s tem bronasto kolajno.

OK TRZIN ima tako novo kolajno z državnih prvenstev sedaj tudi iz najmočnejše kategorije M21 v panogi orientacijski tek in dopolnjuje že bogato zbirko osvojenih kolajn v precizni orientaciji.

Rezultati  Fotografije  Karta (z zarisano potjo zmagovalca)

 
 1  10. - 11. marec 2007  Veliki Dol:  Lipica Open

Na 16. tradicionalnem dvodnevnem tekmovanju Lipica Open se je zbralo prek 700 tekmovalcev. Tudi letos je, tako kot lani, tekmovanje potekalo na kraškem terenu pri Velikem Dolu. Ne glede na nekatere manjše pomanjkljivosti na karti in značilno improvizacijo pri organizaciji, se je toliko tekmovalcev zbralo predvsem zaradi zahtevnega kraškega terena in primernega termina, ki za mnoge tekmovalce pomeni tudi uraden začetek tekmovalne sezone.

Kljub toplemu soncu, nas je predvsem drugi dan na ciljnem prostoru burja dobro prepihala, vendar v gozdu vetra ni bilo. Proge na tem terenu so od tekmovalcev zahtevale veliko tehnično znanje in sposobnosti teka po kamnitem terenu.

Med zmagovalci v posameznih kategorijah je do zmage uspelo priti le enemu Slovencu, Janezu Pretnarju v kategoriji M35, ki je tokrat prvič nastopil za svoj novi klub OK Azimut. Najuspešnejši klub, ki si je priboril tradicionalno nagrado, kraški pršut, je bilo združenje avstrijskih štajerskih klubov oz. STOLV Team Steiermark. Iz našega kluba so se tekmovanja udeležili Anja (W35), Mateja (W35), Samo (M21E) in Krešo (M35).

Rezultati  Fotografije

 

 1  15. februar 2007  Redni občni zbor OK Trzin

13. februarja 2007 smo na občnem zboru Orientacijske zveze Slovenije dobili novo vodstvo z Romanom Volčičem na čelu. Od članov OK Trzin bo Niko Čižek skrbel za Komisijo za precizno orientacijo, Krešo Keresteš za Komisjo za šolska tekmovanja, Samo Kofol pa bo predstavnik OZS pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Niko in Krešo sta s tem postala tudi člana IO OZS (med 11 člani izvršnega odbora) in imata tako pravico do odločanja v izvršnem odboru Orientacijske zveze Slovenije.

Le dva dni kasneje, 15. februarja 2007, je občni zbor sklical tudi OK Trzin, ki je potekal ob obloženi mizi v gostilni Narobe.

Klub bodo v prihodnje vodili Krešo Keresteš kot predsednik, Dejan Podlipnik kot tajnik in Mateja Keresteš kot blagajničarka. Pogovorili smo se o preteklih klubskih aktivnostih, se dogovorili za aktivnosti v letošnjem letu ter načrtovali tudi za leto 2008, določili smo tudi višino letošnje članarine in še marsikaj.

 

 
 1  4. februar 2007  Milje, Italija:  Winter Orienteering League 2007 – 4. tekma

Milje, primorsko mesto pri Trstu, so bile tokrat kraj dogodka. Tekmovalci so dobro spoznali stari del mesta in imeli med tekmovanjem možnost ugotavljati tudi najboljše linije na ovinkih, ki so jih morali zaradi tovrstne mestne proge tudi večkrat obiti. Tekmovanja se je iz kluba udeležil le Krešo.

Fotografije

 
 1  31. januar 2007  Zapustil nas je Antonio Lunardon

Zadnji dan v januarju je po težki bolezni umrl prijatelj Antonio Lunardon iz Italije.

Antonio je tekmoval v precizni orientaciji, srečevali smo ga na tekmovanjih v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Bil je večkratni italijanski prvak v Trail-O Ligi, v Slovenski Pre-O ligi 2005 pa je v skupni razvrstitvi v kategoriji Pre-B zasedel drugo mesto.

Težko nam je zaradi njegove prezgodnje smrti; ohranili ga bomo v lepem spominu.

 
 1  14. januar 2007  Zgonik, Italija:  Winter Orienteering League 2007 – 2. tekma

Zgonik, kraško mesto na drugi strani slovensko-italijanske meje ob vznožju HRIBOV, je bil kraj dogodka. Megla je bila ravno prav redka, da so tekmovalci še videli na karto in kompas. Tekmovanja sta se udeležila Anja in Krešo.