Kronika 2008

 

 1  25. december 2008  Cerkno:  Zimska liga 6 - Božična tekma (sprint)

Tradicionalna božična nočna tekma v Cerknem. Nočne tekme so zmeraj nekaj posebnega, letos pa je zimska idila še dodatno popestrila tekmo.

 

Sama proga je bila strasirana po mestu, okoliških travnikih in hribčkih v obliki podaljšanega šprinta.

 

Vidljivost je bila že od štarta slaba zaradi naletavanja snega, meni pa so se dodatno rosila očala in sem temu primerno imel kar nekaj težav z branjem karte in vzdrževanjem tempa. Zanimiv del je zmeraj, ko se iz hribčka spustiš v mesto in po parih etap spet zagrizeš nazaj v hribček.

 

Zaradi napak na progi in delno >>tehničnih<< težav, je bil moj čas v cilju kar precej od planiranega, kar pa se mi je zdelo že na progi, ker nisem ravno sopihal na full. So pa vseeno fajn te zimske nočne tekme, pravi gušt in že prav gledam, da jih slučajno ne izpustim.

Samo Kofol 

Rezultati 


 1  18. november 2008  Jablje:  Klubsko prvenstvo v orientacijskem teku

Tekmovanja v Dolgi dolini, nedaleč od gradu Jablje, se je udeležilo osem članov kluba. Vsi tekmovalci so na progo, dolžine 3,2 oz. na 4,1 km, krenili istočasno, saj je bila izvedena v obliki "on-man-relay".

Klubski prvak je postal Robert Pobežin. Prvič je kot član kluba nastopil tudi Feike Alewijnse, ki je zasedel drugo mesto. Posebej je potrebno pohvaliti Martina Špedla, ki je v cilj prišel kot tretji. Ne glede na to, da so vsi člani mlajši od 15 let nastopili na 900 m krajši progi, jih velja pohvaliti, saj je proga bila za večino še enkrat daljša, kot jo imajo na tekmovanjih državnega nivoja in je bila tudi zahtevnejša, ker ni bila niti ena kontrola na poti ali katerem drugem linijskem objektu.

Žal se nekateri člani kluba tekmovanja niso mogli udeležiti, kar pa nikakor ne izničuje dosežka vseh udeleženih.

Rezultati 

 

 1  19. oktober 2008  Trzin:  4. Jesensko O-srečanje

Člani Orientacijskega kluba Trzin smo v nedeljo, 19.10.2008, organizirali mednarodno tekmovanje v orientacijskem teku, imenovano Jesensko orientacijsko srečanje. Tekmovanje je štelo za Slovensko orientacijsko ligo, kar pomeni, da je Jesensko orientacijsko srečanje, poleg državnih prvenstev, eno izmed sedmih najpomembnejših tekmovanj v Sloveniji.

Tekmovalni center s ciljnim prostorom je bil pri koči ob smučišču Dolga dolina, nedaleč od Trzina in gradu Jablje. Vsak tekmovalec si je glede na starost, spol in izkušnje lahko izbral sebi primerno kategorijo. Proge so bile srednjih dolžin, kar pomeni da so najmlajši tekmovali na 1800 m in najizkušenejši orientacisti na 4100 m dolgi progi, kjer so po okoliškem gozdu morali s pomočjo karte in kompasa samostojno izbirati svojo pot od starta do cilja, mimo vseh kontrolnih točk. Poleg tega je bila pripravljena tudi posebna karta in proga za najmlajše, kot tudi za začetnike in družine.

Jesensko orientacijsko srečanje je tradicionalno tekmovanje, ki ga trzinski orientacisti organizirajo vsako jesen že od svoje ustanovitve dalje. Tokrat je bilo to že četrto tekmovanje, ki postaja iz leta v leto večje. Udeležilo se ga je 257 tekmovalcev. Največ jih je prišlo iz Slovenije, kot tudi iz Avstrije in Italije, saj je tekmovanje štelo tudi za Pokal treh regij, tekmovanja med Slovenijo, avstrijsko Koroško in italijansko Furlanijo in Julijsko krajino, ki so ga tokrat dobili Slovenci, v skupni razvrstitvi pa Italijani. Poleg naštetih so se tekmovanja udeležili tudi tekmovalci iz Češke, Litve, Španije in Nizozemske.

Domačini smo osvojili tri medalje. Filip Jakob Špendl je zmagal v kategoriji MŽ10 oz. fantje in punce do 10 let, Lara Jerman je zmagala v kategoriji Ž12 oz. punce do 12 let ter Maj Hrovat, ki je osvojil 2. mesto v kategoriji M12 oz. fantje do 12 let.

Vsi tekmovalci so bili s prireditvijo izredno zadovoljni, saj je tekmovanje potekalo v lepem vremenu in ambientu, na zanimivem kraškem terenu, ki je orientacijsko tehnično zahtevno. S strani organizatorja je bilo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo. Prav tako so bili tekmovalci zadovoljni tudi s karto, ki so jo na tekmovanju uporabili in v katero je klub vložil veliko lastnih sredstev. Tako imajo Trzinci s podrobnimi kartami za orientacijski tek pokrito skoraj celotno gozdno območje občine Trzin, kot tudi del občine Mengeš, kar skupno obsega skoraj 5 km2.

Člani Orientacijskega kluba Trzin smo hvaležni vsem, ki so nam pomagali, da je bilo tekmovanje uspešno in se še posebej zahvaljujemo članom kluba, svojim sponzorjem, ki so za najboljše prispevali praktične nagrade in partnerjem pri organizaciji: Količevo Karton d.o.o., Lekarna Flerin d.o.o. Domžale, Makra International d.o.o. Trzin, Fundacija za šport, Občina Trzin, Turistično društvo "Kanja" Trzin, Smučarsko društvo Trzin, IPL d.o.o. Trzin, Tiskarna Ozimek d.o.o. Trzin, Avto Cerar d.o.o. Kamnik, Zlata kaplja Radomlje, Frizerski salon Teja Mengeš, Plastenka d.o.o. Radomlje, Grundfos G.M.B.H. Ljubljana Trzin, Unichem d.o.o. Šmartno pod Šmarno goro, Family Frost d.o.o. Ljubljana, Tobačna Ljubljana d.o.o., SKB banka d.d. Ljubljana, ATV Signal Litija.

Krešo Keresteš

Rezultati  Rezultati otroške tekme  Splitsbrowser  RouteGadget  Fotografije 

 

 1  5. oktober 2008  Soriška planina:  11. Slovenski orientacijski maraton

Ena od tekem, ki sem jo planiral, vendar je zaradi obveznosti prišel v poštev le drugi dan. V ekipi OK TRZIN sva nastopila (Samo in Robert) z ambicijami, da razturava!

 

Štartala sva OK, in kar dobro držala ene dve češki ekipi iz skupinskega štarta. Čeprav smo ubirali drugačne izbire poti, smo se srečevali na Ktjih. Prva dekoncentracija že takoj kmalu ob izgubi čipa na poti proti KT3, ki sem ga izgubil nekje pri spustu oz. ko sem si rokavice kmalu zatem pospravljal v rukzak, kar pa sem opazil šele kasneje. Seveda sva tekmo nadaljevala. Proti Ratitovcu je šlo vse gladko razen ene etape, ko sva KT nekako iskala v krogu in sva potem relokacijo izvedla s pomočjo gozdnih jas in ceste. Izgubila kar nekaj časa, vendar sva bila spet bolj našpičena. Na grebenu Ratitovca pri iskanju KT 6 sva napačno ocenila višino in sva jamo iskala kar precej previsoko. Sledilo je spet par etap v tempu in z boljšo natančnostjo, tako da sva v tem delu (vsaj jaz) pokurila precejšno zalogo energije.

 

Sledil je drugi postanek na okrepčevalnici, a sem jaz zdržal le še pol etape, ko sem v prvem grebenu na KT 9 začutil krče. Mene je utrujenost zdelala na 3/4 poti in sem bil pri prečenju nazaj proti Sorici že totalno hin in sem le sledil Žinetu, ki pa je tekel kot prerojen, kot da se ni en dan prej še mučil na GT tekmi na Grmado. Do konca pridelala še eno napako, ko sva iskala predzadnjo KT 10 že delno na pobočjih orientacijske karte. Zaradi razbitega terena je bila relokacija kar zahtevna, izpeljala pa sva jo po >>vojaško<< in z nekaj sreče. Za relokacijo sva vzela kar trigonometrično točko, ki je bila ravno tam in KT dobila brez problema. Sledil je le še 2km spust proti Soriški planini.

 

Skupno naredila tam okrog 25km cross country teka od tega 3/4 po brezpotjih z dodatkom verjetno nekaj čez 1000m višinske razlike. V koči sva po obedu še na hitro analizirala tekmo in občutke glede proge, pogojev in sploh enkratnega doživetja odlično organiziranega maratona po pobočjih Ratitovca.

Samo Kofol 

Rezultati


 1  21. september 2008  Veniše:  DP v šprintu

OK Ursus je v bližini ranča Burger v Venišah pripravil letošnje tekmovanje za državno prvenstvo v šprintu. Po hladnem tednu, nam je lepo vreme s prijetnimi temperaturami že na poti na tekmo omogočilo, da smo uživali v lepotah Savinjske doline.

Karta je bila v merilu 1:5000. V razgibanem gozdu z mnogo potmi smo kljub kratkim progam mnogi naredili manjše ali večje napake. Kljub temu smo bili tekmovalci zadovoljni z lepo tekmo in lepim ambientom. Po tekmi smo dobili malico z odlično obaro. Iz OK Trzin sva se tekme udeležila le Krešo in Mateja.

Rezultati 

 

 1  14. september 2008  Logatec:  Slovenska Pre-O liga

Prvič v (še mladi) zgodovini slovenske precizne orientacije je tekmovanje v tej disciplini organiziral klub, ki se ne imenuje OK Trzin. Svoje prvo tovrstno tekmovanje je namreč pripravil OK Azimut in tako dobrodejno poživil pre-o sceno v Sloveniji.

Za tekmovanje je bila uporabljena karta Rakovnik. Progo je postavil Cesare Tarabocchia, ki ima že večletne izkušnje z organizacijo tekmovanj v precizni orientaciji. Čeprav bi lahko bile nekatere kontrole postavljene tudi nekoliko bolj zahtevno, pa je treba priznati, da se Cesare iz tekme v tekmo razvija, s čimer postajajo njegova tekmovanja zmeraj boljša in privlačnejša.

Na zanimivem, precej odprtem a zelo razgibanem terenu se je tokrat pomerila večina najboljših tekmovalcev v precizni orientaciji iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, tako da je bila konkurenca resnično spoštovanja vredna. Na zelo izenačenem tekmovanju so tokrat odločale malenkosti in predvsem dober čas na časovnih kontrolah. Brez napak in z najhitrejšim časom je s progo opravila Jasminka Cindrić Perković iz OK Vihor in tako dočakala prvo letošnjo zmago v skupni ligi. Takoj za njo se je (prav tako brez napak, a z malenkost slabšim časom) uvrstil Vlado Sedej iz OK Azimut, ki je v letošnji sezoni v odlični formi in sedaj lahko cilja tudi na skupno zmago v slovenski Pre-O ligi. Da je bila razglasitev zmagovalcev res mednarodna, je poskrbel zmeraj boljši Avstrijec Herwig Alwinger, ki nastopa za OK Brežice in je v letošnji sezoni očitno odkril novo ljubezen na svoji že tako ali tako bogati športni poti.

Tekmovanje se je zaključilo z zaužitjem vročih dobrot z žara, česar so bili vsi tekmovalci zelo veseli, saj je dokaj hladno in vetrovno vreme že puščalo prve posledice na prstih rok in nog. V celoti gledano je šlo za zanimivo in zelo dobro organizirano tekmovanje. Z vstopom OK Azimuta med organizatorje tekmovanj v precizni orientaciji je ta šport prav gotovo pridobil na širini in privlačnosti, tako da se lahko že veselimo prihodnje sezone, v kateri bo njihova vloga še večja.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 
 
 1  28. junij 2008  Bukovniško jezero:  Slovenska Pre-O liga

V okviru velikega tradicionalnega mednarodnega orientacijskega tekmovanja (uf, koliko pridevnikov ..) "Thermenland Open", je kot eden izmed spremljevalnih programov potekalo tudi tekmovanje v precizni orientaciji. Tekmovanje je organiziral OK Trzin in je štelo tako za Slovensko, kot tudi za Cro~Hun~Slo ligo v precizni orientaciji. Vodja tekmovanja in traser je bil ponovno Krešo Keresteš, ki je svojo nalogo, tako kot smo pri njem že od nekdaj navajeni, opravil zelo kvalitetno in na visokem nivoju.

Tokrat smo se lahko razveselili (za naše razmere) res velikega števila tekmovalcev. Na tekmovanju je nastopilo 33 tekmovalcev, ki so za nameček prišli iz kar devetih držav sveta (Slovenije, Madžarske, Avstrije, Hrvaške, Italije, Švedske, Norveške, Nizozemske in ZDA). Tako pisane druščine nismo imeli še na nobeni tekmi v precizni orientaciji v Sloveniji.

Svojo kvaliteto je ponovno potrdil Madžar Zoltán Miháczi, ki letos zmaga na vsaki tekmi, na kateri se prikaže. Žal pa tudi zmeraj zelo hitro izgine, tako da ga kljub številnim zmagam, letos še nismo uspeli videti na zmagovalnem odru. Drugo in tretje mesto sta osvojila "Vihoraša" Dalibor Perković in Damir Gobec. Prominentno zasedbo je še podkrepila četrto uvrščena Švedinja Annika Björk, bivša mladinska svetovna prvakinja v orientacijskem teku. Izmed Slovencev se je najbolje odrezala Mateja Keresteš iz OK Trzin, ki je zasedla sedmo mesto.

Lepa tekma, visok standard, pisana druščina.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 
 
 1  15. junij 2008  Toško Čelo:  DP v precizni orientaciji

Tretje slovensko državno prvenstvo v precizni orientaciji je prineslo tretjega državnega prvaka. Po Andreji Anžur (2006) in Niku Čižku (2007) je ta "prestižni" naslov pripadel Krešu Kerestešu, ki se je povsem zasluženo okronal s še edinim manjkajočim naslovom. Je pač eden tistih redkih smrtnikov, ki je postal svetovni prvak, še preden je uspel osvojiti naslov državnega prvaka.

Glavni razlog je seveda ta, da je bil do sedaj prav Krešo zadolžen za organizacijo in s tem tudi trasiranje obeh dosedanjih državnih prvenstev. Z namenom, da bi se lahko končno vsi najboljši Slovenci potegovali za naslov državnega prvaka, smo se zato letos odločili, da prepustimo pripravo tega tekmovanja tujcem. Tako smo za trasiranje letošnjega državnega prvenstva najeli zakonca Perković iz OK Vihor, oba zelo izkušena in uspešna tekmovalca v precizni orientaciji.

Na zelo razgibanem in dokaj zaraščenem terenu je bila postavitev precej zahtevna, torej povsem primerna državnemu prvenstvu. Ob slovenskih favoritih iz OK Trzin in OK Azimut, ki so se spopadli za naziv državnega prvaka, so se tekmovanja udeležili tudi trije tekmovalci iz Italije in trenutno v Sloveniji živeči Nizozemec.

Kot že rečeno, se je na progi najbolje znašel Krešo Keresteš iz OK Trzin in tako osvojil naziv državnega prvaka za leto 2008. Na drugo mesto se je uvrstila njegova sestra Mateja, bronasto medaljo pa je osvojil Vlado Sedej iz OK Azimut. Mladinski državni prvak je postal Timi Čižek, državni prvak v razredu paraolimpik pa njegov oče Niko (oba OK Trzin).

Tekmovanje se je zaključilo v gostišču Bitenc, kjer je bil za vse tekmovalce na voljo brezplačen topli obrok. Kulinaričnemu predahu je sledila svečana proglasitev državnega prvaka ter podelitev medalj in nagrad za najboljše.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 
 
 1  31. maj 2008  Plitviška jezera:  5. Feud Cup

V svoji peti izdaji je pokal Feuda končno zapustil Zagreb in se preselil v prečudovito območje Plitviških jezer. Ker je na tem mestu istočasno potekalo večdnevno tekmovanje v orientacijskem teku, se je tekmovanja v precizni orientaciji udeležilo tudi precej več tekmovalcev, kot zadnji dve leti v Gradu mladih.

Tekmovanje je imelo že tradicionalno dva različna obraza. Kvaliteta proge in postavitev sta bila na visokem nivoju, kakršnega smo od organizatorja, Ive Tišljarja, vajeni že od nekdaj. Žal pa je, kot smo na žalost tudi že vajeni, spet šepalo pri samo organizaciji. Tekmovanje je bilo razpisano tik pred zdajci, tako da marsikdo zanj sploh ni vedel. Ivo je moral ponovno brez vsakršne pomoči čisto sam postoriti prav vse: postaviti progo, prevzeti vlogo štarterja, meriti čas na časovni kontroli, pobirati kartončke na cilju in na koncu še pripravljati rezultate. Na tak način tekmovanje izgubi nekaj svoje veličine in resnosti, še posebej ker smo morali letos na objavo rezultatov na spletu čakati kar dober mesec (v tem času pa večina protagonistov že pozabi, da je na tekmovanju sploh sodelovala).

Samo tekmovanje je bilo sicer zelo kvalitetno in zanimivo in je postreglo tudi z nekaj nevsakdanjimi kontrolami. Prva polovica proge je bila speljana skozi zelo razgiban kraški gozd, zadnjih nekaj kontrol pa je ležalo na povsem odprtem pobočju nasprotnega hriba. Težavnost in poseben čar teh kontrol je bil v tem, da jih je bilo potrebno opazovati s povsem drugega konca na oddaljenosti tudi več kot 500 m! Zastavice so se komaj še videle; marsikdo je obžaloval, da ni na skrivaj s seboj vzel tudi daljnogled :)

Rezultatsko se je (tudi tradicionalno za pokal Feuda) najbolje odrezal OK Vihor. Spet je svoje mojstrstvo potrdil Zdenko Horjan, ki je slavil pred Madžarom Laszlojem Nemeshazijem in klubsko kolegico Jasminko Cindrić Perković. Najboljši izmed Slovencev je bil zmagovalec predhodnega tekmovanja v Crngrobu, Vlado Sedej iz OK Azimut, ki je osvojil nehvaležno četrto mesto. Naša člana, Niko in Fani, sta osvojila sedmo oziroma deveto mesto.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 
 
 1  31. maj 2008  Komenda:  DP srednje razdalje

Na državnem prvenstvu v srednjih razdaljah, ki je na zadnji majski dan potekalo v Komendi, je OK Trzin spet izdatno posegel po medaljah ...

Rezultati  Fotografije 

 

 1  25. maj 2008  Crngrob:  Slovenska Pre-O liga

Prvo letošnjo tekmo slovenske Pre-O lige "na domačem ozemlju" sta organizirala Niko in Mateja iz OK Trzin.

Tekmovanje je potekalo na in v okolici vojaškega strelišča v Crngrobu pri Škofji Loki. Karto je za ta namen posodil Škofjeloški OK, za kar se mu na tem mestu najlepše zahvaljujemo. Posebna zahvala gre še prav posebej predsedniku ŠOK-a, Stanislavu Strnadu, brez čigar pomoči tekmovanja ne bi mogli uspešno spraviti pod streho.

Posebnost tekmovanja je bil prav gotovo piknik, ki so ga bili takoj po prihodu v cilj deležni vsi tekmovalci. V pokritem ciljnem prostoru je dobrote na žaru s svojo znamenito veščino pripravljal ljubitelj tovrstne kulinarike, Mare Cotič-Trojer, ki se mu prav tako iz vsega srca zahvaljujemo.

V tekmovalnem smislu so se tokrat najbolje odrezali člani OK Azimut: med prvo peterico so se uvrstili kar štirje njihovi člani. Svojo prvo zmago v ligi je zasluženo dočakal Vlado Sedej, ki je za seboj pustil tudi v tem letu še nepremaganega Krešota iz OK Trzin, tretji je bil z nesebično odločitvijo v vlogi člana tekmovalne komisije Klemen Kenda.

Na koncu so bili vsi zadovoljni; če že ne s svojim dosežkom, pa vsaj s polnim želodcem.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 
 
 1  17. in 18. maj 2008  Postojna:  SOL5 in DP klasika, DP štafete

V Postojni smo se člani našega kluba odlično odrezali. Po skupni razvrstitvi smo bili peti, kar nas je zelo razveselilo. Proga se mi res ni zdela težavna in na cilj sem prišla brez »lutanja«. Na moje veliko veselje sem se uvrstila na prvo mesto. Martin je prav tako proslavljal zmago, Anji se je ta le za las izmuznila in je bila druga, Maj je bil odličen tretji, prav tako Mateja in Ula. Filip je osvojil nehvaležno, a vseeno odlično četrto mesto, Katja je bila peta, Erik šesti, Robert deveti in Krešo deseti. Na progo sta se podala tudi očeta-moj in Ulin, ki sta se čisto izgubila, a kot edina tekmovalca vseeno zasedla prvo in drugo mesto. V otroški kategoriji je nastopila tudi Zarja, ki pa se ji ni uspelo prebiti do konca.

Naslednji dan so bile na vrsti štafete. Naš klub je tekmoval z dvema štafetama: jaz in Ula v ž14 in Anja ter Mateja v ž35. Jaz in Mateja Sva bili v prvi izmeni in sva štartali istočasno. Na predajo sva s tekmico prišli istočasno in zdaj je bilo vse na Uli. Močno sem si oddahnila, ko je na cilj prišla prva. Anja in Mateje se na žalost nista uvrstili.

Lara

Rezultati (1. dan)   Rezultati (2. dan)   Fotografije (klasika)   Fotografije (štafete)   Fotografije (OK Azimut) 

 

 1  11. maj 2008  Varaždin, Hrvaška:  Drugi 3jANGEL - precizna orientacija

Tekmovanje v precizni orientaciji je potekalo v starem delu Varaždina, ki je znan tudi kot baročno mesto. V lepem okolju smo pričakovali zahtevno tekmovanje, ki bi od tekmovalcev zahtevalo veliko pozornosti, ne glede na to, da so kontrole v parkih dobro vidne. Kmalu se je izkazalo, da so nekateri opisi nejasni, napačni in da je kar nekaj kontrol bilo popolnoma nezahtevnih. Na cilju smo ugotovili, da so bile problem predvsem karte. Za kategorijo Pre-E sta obstajali kar dve različni karti z različnima progama, kar je povzročilo razveljavitev nekaterih kontrol.

Po daljšem čakanju na odločitev tekmovalne komisije in na ureditev rezultatov so ti bili le razglašeni. Krešo je osvojil že svojo peto zaporedno zmago v tekmovanjih v pre-o, Mateja je medaljo in s tem tudi zmago zgrešila za eno točko, Timi je bil najboljši mladinec, naši trije člani, Dejan, Fani in Niko, ki so tekmovali v paraolimpik kategoriji pa so si odličja razdelili med seboj. Nismo omenili le Anje, ki je imela svoj slab dan.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 
 
 1  11. maj 2008  Varaždin, Hrvaška:  Drugi 3jANGEL - šprint

OK Međimurje je tudi letos izvedel tekmovanje, kjer na zanimiv način promovirajo tudi preostale orientacijske športne panoge, orientacijski tek v disciplini šprint, orientacijo z gorskimi kolesi in precizno orientacijo. Orienteering Triangle je dvodnevno tekmovanje s štirimi tekmovanji. Člani OK Trzin smo se udeležili le nedeljskih tekmovanj, kjer je poleg šprinta potekalo tudi tekmovanja v precizni orientaciji.

Lepo vreme je napovedovalo lep dan. Tekmovalni center za drugi šprint je bil postavljen v gozdu s starimi mogočnimi drevesi ob Dravi, kar je obetalo zanimivo tekmovanje. Tekmovanje je tudi bilo zanimivo, saj je po prvih nekaj sto metrih prehodnih varaždinskih ulic, proga vodila v najbolj zaraščene predele gozda. Kopriv ni manjkalo, da je orientacija hitro postala zanimiva. Večina nas je imela nekaj težav na progi, predvsem v zaraščenem gozdu. Težave so imeli mnogi, tako da se je pojavilo kar nekaj "vlakcev". Tudi nekaj tekmovalcev je bilo slišati v gozdu, ki so glasno vpili in na takšen način upali na pomoč pri iskanju kontrol. Tudi sami smo bili deležni "pomoči", a kaj ko se je to običajno dogajalo tik pred kontrolo in za pomoč tudi nismo prosili. Ne glede na vse, s svojimi rezultati nismo bili zadovoljni, a je doživetje v naravi vse odtehtalo.

Rezultati  Fotografije 

 
 
 1  4. maj 2008  Trzin:  Florijanov sejem

Letošnji Florijanov sejem je potekal v času prvomajskih počitnic. Zato na sejmu ni bilo veliko obiskovalcev, kot tudi ne drugih udeležencev, ki bi se lahko udeležili promocijskih orientacijskih tekmovanj v orientacijskem teku in v precizni orientaciji. Zaradi Pokala Alpe Adria v okolici Graza tudi orientacistov ni bilo veliko. Ne glede na vse, smo na pobudo Turističnega društva Kanja iz Trzina izpeljali orientacijska tekmovanja in na tak način popestrili ponudbo sejma.

Turistično društvo nam je omogočilo, da smo svojo dejavnost predstavili tudi na svoji stojnici, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Ne glede na praznični čas, se je tekmovanja v orientacijskem teku udeležilo 20 tekmovalcev, ki so na svoji progi z velikim številom kontrolnih točk dobro spoznali Trzin. V treh kategorijah je nastopilo 11 tekmovalcev, 4 tekmovalke in 5 otrok, kjer so kar šest od devetih podeljenih unikatnih medalj z motivom sv. Florijana, prejeli člani OK Trzin.

Tekmovanje v precizni orientaciji je bilo celo mednarodno. Udeležilo se ga je 14 tekmovalcev iz Hrvaške, Italije in Slovenije. V precizni orientaciji smo imeli le eno kategorijo, katere proga je bila glede na promocijski značaj ponekod tudi prezahtevna, zato pa zanimiva in za mnoge tudi poučna. Trzinci smo tu uspeli pobrati še dve medalji. Upamo, da bo prihodnje leto večja udeležba in da se bo tekmovanj udeležilo predvsem več občanov Trzina, katerim so ta tekmovanja najbolj namenjena.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  26. april - 3. maj 2008  Dobeno, Križ in Mlaka pri Kranju Prvomajski treningi

Naš planirani trening kamp zaradi različnih razlogov nismo uspeli izpeljati, kot smo si to želeli, smo pa vseeno pripravili več različnih tehničnih treningov. Tako so naši člani obnovili orientiranje po poteh pri različnih težavnostih ter spoznali kaj so vodilne in kaj lovilne linije, kot tudi napadne točke. Uporabljali so bližnjice, pri tem pa uporabljali kompas. Prvi trening je potekal na Dobenu, drugi pri Kriškem gradu in tretji v Udin borštu. Treningi so se postopoma nadgrajevali in postajali vse zahtevnejši, zato pa je bila na začetku večja ovira slabo vreme. Na zadnjem treningu v Udin borštu, ki je potekal ob najlepšem vremenu in je trajal celih pet ur, je bila udeležba najštevilčnejša.

Fotografije

 

 1  19. in 20. april 2008  Šalamenci in Vaneča:  Ob dnevu zemlje - SOL3 in SOL4

18. in 19.maja, 2008 je bila dvodnevna tekma v Prekmurju- natančneje v Vaneči in Šalamencih. Tokrat smo bili prvič na dvodnevni tekmi, in ker smo »vajeni« zamujanja (predvsem na štart), smo odšli kar en dan prej.

Nastanili smo se v sobah pri Pankerju in še sedaj smo mnenja, da je bila to ena najboljših odločitev. Prišli smo v nov kraj, kjer smo spali v čudovitih sobah, imeli prijetne gostitelje in krasno ponudbo. Že prvi dan smo bili tako navdušeni, da skoraj nič ni moglo iti narobe in tudi ni šlo! Zjutraj smo se po obilnem samopostrežnem zajtrku odpravili na štartno mesto, ki je bilo blizu cilja pri »Partizanskem domu«. Bili smo sveži, polni energije in pripravljeni kot že dolgo ne.

Tekma je potekala po pričakovanjih - Maj in Martin sta bila edina prijavljena v kategoriji M12 in po tej logiki sta dobila 1. in 2. mesto. Dobro sta se uvrstila tudi Filip in Katja. Po končani tekmi, ki ni bila preveč zahtevna, je bila pogostitev z golažem, testeninami in rdečo peso. Vreme je bilo lepo, samo veter je kazil vzdušje.

Po tekmi smo se podali na ogleda Prekmurja, obiskali Vidov izvir, energijske točke ob B. jezeru in si polnili energijo ob tamkajšnjih energetskih točkah. Za poobedek smo se kopali v termah Vivat in se »zdravili« v naftni kopeli. Seveda, zvečer smo popadali kot ubiti in spali do jutra.

Naslednji dan je bil še lepši od prejšnjega, če upoštevamo vreme. Edino, kar nas je bremenilo, je bilo slovo. Tako smo se kar s težkim srcem poslovili od gostiteljev in se odpravili na naslednjo tekmo. Ugotovili smo, da sprint v orientaciji ni paradna disciplina naših otrok, tako sta se Maj in Martin kar za nekaj časa malce izgubila, prav tako Filip. Ugotovili smo, da so imeli otroci težave z merilom na karti, saj so bile kontrole preblizu?! No, ja, namesto, da bi bilo to še bolj lepo …J  Čast v naših vrstah - če upoštevam otroke, je reševala Lara, ki je pritekla odličen rezultat. Žal ni dobila medalje, saj ni bila prisotna na obeh tekmah, ostali - fantje, pa so bili. Tako je Maj osvojil svojo prvo zlato kolajno na orientaciji, Martin je bil odličen drugi, Filip pa, žal, četrti, kar je prav tako odličen rezultat.

Organizatorji so nam dan polepšali še z nekaj presenečenji. Medaljo je za 4. mesto dobil tudi Filip, bron je pritekla še Mateja, ostali smo se zabavali ob žrebanju, ki je sledilo po tekmi in prineslo še več dobre volje in nagrad za športnike. Vsi skupaj smo se pogostili z bogračem in uživali do popoldneva. Domov smo se podali polni lepih vtisov in občutkov, mnenja, da je bila to ena najlepših izkušenj v svetu športa. Pa ne le zaradi medalj, ampak zaradi celotne organizacije in prijaznih ljudi, ki smo jih srečevali povsod okoli nas.

Nina Mav Hrovat

Rezultati (1. dan)   Rezultati (2. dan)   Fotografije 

 

 1  12. april 2008  Táborfalva, Madžarska:  Postás Kupa

Skupni ligi v precizni orientaciji so se letos priključili tudi Madžari, ki so svojo prvo tekmo v novi CRO~HUN~SLO Trail-O ligi organizirali v okviru dvodnevnega tekmovanja Postás Kupa v bližini kraja Táborfalva.

Tekmovanja so se udeležili trije Trzinci: Fani, Niko in Timi. Na skoraj 500 km dolgo pot so se odpravili že v petek zgodaj popoldan in do večera pripotovali v Siofók ob Blatnem jezeru, kjer so prespali. V soboto dopoldan so prečkali Donavo in v nekoliko deževnih razmerah še pravočasno prispeli na prizorišče tekmovanja - kraj Táborfalva, ki leži kakšnih 50 km jugovzhodno od Budimpešte.

Traserka in organizatorica tekmovanja, Julianna Grant, je svojo nalogo opravila zelo dobro. Proga je bila zanimiva in tudi dovolj zahtevna - vsekakor prijetno presenečenje glede na dosedanje izkušnje s tovrstnimi tekmovanji na Madžarskem.

Številni podobni objekti (glej karto) so od tekmovalcev zahtevali zelo natančno opazovanje terena. Gibanje po progi sta sicer nekoliko oteževala dež, ki se je pojavljal v občasnih naletih in pa predvsem mivkasta gozdna pot, ki za uporabnike invalidskih vozičkov ni najbolj primerna. Niko se je tako kar nekajkrat vkopal v razmočeno mivko, tako da so mu morali s potiskanjem iz zagate pomagati sotekmovalci.

Na koncu se je od naših najbolje odrezal Timi, ki je zaostal le za zmagovalcem Miháczi Zoltánom in tako osvojil srebrno kolajno v razredu Open! Fani in Niko sta pristala na osmem oziroma devetem mestu, v razredu Paraolimpik pa sta se morala zadovoljiti s srebrno in bronasto kolajno, saj ju je v tej konkurenci za las premagala Biró Fruzsina. Tako so se vsi trije naši udeleženci okitili z medaljo in če že ne drugače, vsaj na ta način opravičili svoj izlet na tako zelo oddaljeno prizorišče.

Po zaključku tekmovanja so se naši "heroji" vrnili v Siofók (tokrat po hitrejši poti - po avtocesti mimo Budimpešte) in si pred spanjem privoščili še zasluženo večerjo. V nedeljo zjutraj je ostalo še nekaj časa za kratek ogled Siofoka, nato pa je sledila vrnitev v domovino.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  12. april 2008  Ključić brdo, Hrvaška3. Vihor Pre-O Challenge

Slovenska Pre-O liga se je začela in približno tako (slovensko) tudi končala na zmagovalnem odru.

Ja, to je bilo prvo tekmovanje Slovenske Pre-O lige, ki je potekalo izven slovenskih meja in hkrati začetek Slovensko-hrvaško-madžarske Pre-O lige. Nekaj prijavljenih na tekmovanje v precizni orientaciji se je tudi tokrat ustrašilo slabe napovedi, drugi pa so zaradi prekrivanja datumov izbrali drugo tekmovanje.

Tekmovanje je potekalo v drugačnem ambijentu, kot Memorijal Stipice Mesića – Ačka. Ribiški ambijent se je spremenil v lovskega. V bližini tekmovalnega prostora je bilo veliko ograd z najrazličnejšimi gozdnimi živalmi, proga pa je potekala ob gozdni učni poti. Proga ni zahtevala posebne orientacije, ker smo se na pol poti obrnili in vračali po isti poti nazaj proti cilju. Kljub temu so se kontrole razlikovale, da bi progo lahko razdelil na dva dela. V prvem delu, do 8. kontrole, smo na kontrolne zastavice gledali večinoma z višjega ali vsaj istega nivoja, v drugem delu pa so se kontrole nahajale višje in tudi na hribovitejšem terenu. Proga mi je bila všeč, ker je bila raznolika, ne le po terenu, ampak tudi po objektih, kot tudi zahtevanih metodah določitve kontrol. Tudi časovni kontroli sta bili zahtevni, ker bi pri prvi lahko bila vsaka izmed petih zastavic na kontrolni točki, na drugi časovni kontroli pa je bilo ravno obratno, ker nobena od zastavic ni bila postavljena na določljiv objekt ali kakršenkoli detajl.

Tekmovanje se je ugodno razpletlo za edine tri slovenske udeležence. Razglasitev pa je potekala v ribiškem ambijentu s specialitetami z žara, tokrat ne z ribiškimi in tudi ne z lovskimi specialitetami.

Poročilo o tekmi / Fotografije

 

 1  12. april 2008  Ključić brdo, Hrvaška:  31. Memorijal Stipice Mesića – Ačka

Prva letošnja WRE tekma na Hrvaškem. Na ta dan je bil napovedan najbolj deževen dan v tednu, ampak tekma je privabila celo Dunjo iz Nizozemske, da se jo je udeležila. Naših reprezentantov zaradi treninga na Češkem ni bilo. Vid in Anja sta ostala doma, saj naj bi bil dež. In res je bil, čeprav je dopoldne v Ljubljani še lepo kazalo. Avti so se na prepojenem travniku drug za drugim zakopavali v blato.

Drugače pa lepa tekma, lep ambient z zaključkom proge med ribniki, čudovit teren, kjer motijo le posamezna divja smetišča v bližini naselij, odlična karta, ki še ni dobila možnosti, da bi bila preizkušena ob sončnem vremenu, zato občasno rošenje izpod neba ni nikogar motilo.

Rezultati  Fotografije 

 

 1  5. april 2008  Maribor:  Bob Rock - SOL2

Niti ne vem, na kakšen način naj pričnem z kratkim opisom druge letošnje tekme slovenske orientacijske lige, ki je bila na pobočju Pohorja. Čeprav je minilo nekaj dni od same tekme, pa so spomini še zelo živi. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker sem se (v kolikor me spomin ne vara) prvič v tem tisočletju peljal z avtobusom več kot 10 km. Tokrat gre zahvala članom OK Azimut, ki so me kot 'begunca" (ko sem nastopal še kot mladinec sem nastopal za Azimut) vseeno sprejeli na avtobus, ki je peljal iz Idrije proti Mariboru (in tudi nazaj). Najmanj me je bil verjetno vesel predsednik prej omenjenega kluba, katerega sem ob 7 uri vrgel iz postelje z vprašanjem, kje naj bi bil avtobus J.

Se je pa pot z avtobusom izkazala kot zelo pametna odločitev, po skoraj petnajstletni odsotnosti iz orientacije sem po poti izvedel marsikaj. Med drugim je bilo treba obnoviti tudi poznavanje mikrolokacij. Najbolj pa me je jezilo, ko so se vsi strinjali, da bomo nastopali na verjetno najbolj strmem terenu v celotni ligi. Tudi pogled na s soncem obsijano Pohorje z belo kapo (beri: sneg) je v meni vzbujal kar nekaj strahospoštovanja, še posebej zaradi bolečin v kolenu.

Dolgo čakanje na štart mi je dodatno popestril brat, ki se sicer ukvarja z avtomobilskimi dirkami (je sovoznik) z novicami (na žalost so bile žalostne) iz uvodnega relija Slovenskega prvenstva. A vsaj čas do štarta je hitro minil.

Začetek je bil dokaj obetaven, za kar gre zahvala traserju, saj je bil prvi del proge skoraj povsem ravninski. Še pod vtisom tekme v Lipici (kjer sem zaradi težav z (pre)starim  kompasom "zalutal do amena") sem bil tokrat bolj pozoren, kar se je obrestovalo z natančnimi prihodi na posamezne kontrole. Največ težav mi je povzročala kondicija in pa težave s kolenom (prav zaradi tega zadnje tri tedne nisem nič treniral). Najbolj se je to poznalo proti koncu, ko se je traserjeva prijaznost izgubila in nas je pot vodila kar lepo navkreber. No ja, na srečo je bilo tega kmalu konec.

Ob prihodu v cilj sem bil predvsem zadovoljen, da mi je uspelo opraviti z progo brez težav, sem bil pa prijetno presenečen, ko sem izvedel, da sem v svoji kategoriji tretji, od tega najboljši od slovenskih tekmovalcev. Mogoče se s tem ni ravno za hvaliti, a vseeno je to dobra spodbuda za naprej. Jezi me le to, da se naslednjih dveh tekem ne bom mogel udeležiti.

Verjamem pa, da bodo v Prekmurju klubski sotekmovalci ponovno posegli po medaljah (in po gibanici J), poleg mene jo je tokrat prejela še Lara Jerman v Ž12 (3. mesto). Ostalim je pod Pohorjem zmanjkalo tudi malce sreče, a kot pravi znana pesem »saj po novem letu (katerem?) boljše bo (to je mišljeno v hecu). Kakorkoli že, vidimo se ponovno v Postojni, kjer mi je teran zelo dobro poznan. Podrobno sem ga spoznal preko zime v letu 1995/1996, ko sem tam služil vojaški rok (bolj kot vojak sem se počutil kot tabornik).

Erik Logar

Rezultati  Fotografije 

 

 1  8. in 9. marec 2008  Krajna vas:  Lipica Open - SOL1

Tekmovalna sezona 2008 se je začela s tradicionalnim dvodnevnim tekmovanjem Lipica Open. Tudi to leto je na tekmovanju nastopilo okoli 700 tekmovalcev in med njimi tudi nekateri najboljši na svetu, kot sta Francoz Thierry Gueorgiou in Italijan Mikhael Mamleev. Francoska reprezentanca je po neuradnem Mediteranskem orientacijskem prvenstvu v Italiji, nekaj dni trenirala tudi v Sloveniji. Tako veliko tekmovanje je bilo za naše najmlajše člane pravi izziv in preizkušnja, a so se odločili, da bodo nastopili le prvi dan dvodnevnega tekmovanja, ki je štel tudi za Slovensko orientacijsko ligo. Med vsemi Trzinci, je bila Lara Jerman najuspešnejša, saj je v svoji kategoriji W12 zmagala. Vsekakor velja pohvaliti prav vse, ki so se trudili po svojih najboljših močeh.

Tako prvi, kot tudi drugi dan je bilo vreme bolj žalostno. Burje ni bilo, je pa rahlo deževje dobro namočilo predvsem njive in travnike v bližini cilja, da je bilo blata povsod dovolj. Najlepše je bilo na progi. Karta Krajna vas je bila povečana. Druga etapa je bila izpeljana z lovskim štartom, kjer smo se tekmovalci med seboj dobesedno lovili in je bila je bil prava osvežitev za Lipico Open.

Sicer je bilo tekmovanje organizirano tako, kot smo ga od Romana že vajeni. Najbolj moteče je bilo tokrat to, da organizator kljub slabi napovedi, kart ni dal v vrečke. To smo si morali tekmovalci sami šele po svojem štartu. Zato je bilo po gozdu veliko vrečk, ki so jih nekateri tekmovalci izgubili ali celo odvrgli. Tudi na karte v okolici Dutovelj smo se že navadili, ki žal niso najboljše izrisane. Tudi lovski štart je imel nekaj napak, saj smo istočasno štartali tekmovalci iz različnih kategorij, vendar z isto progo. Še vedno sta predvsem teren in velika konkurenca v začetku sezone tista, ki iz leta v leto privabita vedno več tekmovalcev. Ne glede na organizacijo, kjer je poskrbljeno le za najnujnejše, to za organizatorja še vedno pomeni ogromno dela, ki ga kot eden redkih pri nas redno organizira že od leta 1992 in si za to zasluži vso pohvalo.

Rezultati (1. dan)   Rezultati (2. dan)   Fotografije 

 

 1  3. marec 2008  Ljubljana:  Nočni šprint - Gotska ulica

Samo Kofol je ponovno potrdil svojo kvaliteto in zmagal v zanimivem nočnem šprintu po Ljubljani, ki ga je pripravil Klemen Kenda iz OK Azimut.

Rezultati

 
 1  1. marec 2008  Trzin:  Zimska liga - FINALE

Zimska liga 2007/08 se je s tekmovanjem v Trzinu končala. Tekmovalo je 45 tekmovalcev, med njimi tudi 8 članov OK Trzin. Najboljši med domačini je bil Martin Špendl, ki je z rezultatom 20:20, na 1840 m dolgi progi, osvojil 1. mesto v kategoriji C. S tem rezultatom je Martin še potrdil skupno 3. mesto v ligi.

Tekmovalci v kategorijah B in C so tekmovali v »score« orientaciji, kjer so tekmovalci iz B kategorije morali poiskati 14 kontrol od 18, v A kategoriji pa vseh 18, s tem da na njihovih kartah poti niso bile vrisane. Najhitrejši v A kategoriji je bil Čeh Pavel Ptáček, ki je vse kontrole našel hitreje tudi od najhitrejšega v B kategoriji, Primoža Mikložiča.

 

Rezultati  Fotografije

Končni rezultati zimske lige 2007/2008 

 

 1  29. februar 2008  Količevo:  Orientacijski tek v Cicidomu

V počitniških dneh so Lara, Filip Jakob, Martin in Maj predstavili orientacijski tek otrokom v vrtcu Cicidom. Pokazali so jim svoje karte z različnih tekmovanj in kompase ter jih naučili kako se te uporablja. V ta namen so narisali tudi karto igrišča, na katerem so otroci v skupinah s pomočjo svojih mladih mentorjev poiskali kontrolne točke. V vrtcu so bili navdušeni tako otroci, kot tudi vzgojiteljice, da so dogodek ovekovečili in kratek članek objavili tudi v domžalskem občinskem glasilu Slamnik.

Članek

 

 1  23. februar 2008  Udin boršt:  Zimska liga (nočna tekma)

Povedati moram, da je bila nočna tekma v Udin borštu najbolj adrenalinska tekma vseh tekem v Zimski ligi.  Nočna orientacija po gozdu je bila za vse nas velik izziv. Celo tako velik, da smo prosili Krešota za dodaten nočni trening v gozdu v Trzinu. Že na treningu smo ugotovili, kako zelo pomembno je, da ima tekmovalec dobro svetilko in veliko mero poguma.

Priprave so se začele že v petek, ko smo kupovali nove svetilke in se s Filip Jakobom, Martinom, Majem in Nino dogovarjali kako bomo tekmovali. Če bi bilo po moje, bi šli na progo vsi skupaj, vsak s po dvema svetilkama, mobilnimi telefoni in še s psom po možnosti. Ampak Martin je bil odločen, da gre sam in od tega ga ni odvrnilo nobeno moje prigovarjanje. Samo F.J. se je strinjal, da greva skupaj in priznam, da je bil na poti bolj on opora meni, kot pa jaz njemu. Ker tudi Nina ni bila prepričana, ali naj gre Maj sam na progo ali ne, se je odločila, da gre z njim in se tako podala na svojo PRVO orientacijsko tekmo v življenju (trikrat hura za NINO!).  

Vsakič ko se odpravljamo na tekmo, štejem za zmago že to, da najdemo start. Ker je bila tokrat nočna tekma ob sedmih zvečer, smo se odpravili od doma že ob petih popoldne, da bi našli start še podnevi. Za razliko od prejšnjih tekem, ko smo bili vedno pozni, smo tokrat bili prekmalu in spet nismo našli starta. Po gozdni poti v Udin borštu smo se vozili gor in dol in nazadnje obupali. Ustavili smo se ob cesti na začetku gozda in čakali na Krešota. Končno so začeli mimo nas voziti avtomobili. Ob zelo vztrajnem mahanju naših fantov, je le nekdo ustavil in odpeljali smo se za njim v temen gozd. 

V gozdu je ponoči res temno in nehote začne domišljija ustvarjati svoje podobe (še posebej, če si ne dolgo tega bral ali gledal film Gospodar prstanov). Za podkrepitev vseh strašnih misli so bile prve stvari, ki smo jih zagledali, ko smo stopili iz avta: ogromne oglodane kosti. Do pobega s tekme ni manjkalo veliko. Ko smo prižgali vse razpoložljive svetilke, je noč postala svetlejša, vrnil se je naš pogum in prijavili smo se na tekmo.

Prva sva štartala midva s F.J.. Kamor koli sva posvetila s svetilko, povsod sva videla pot in ves gozd je izgledal neprehoden. Nina in Maj sta naju dohitela že na prvi kontrolni točki. Na poti do druge kontrolne točke nas je dohitel tudi že Martin. Naši fantje so skupaj združili moči in izginili v temno noč. V trenutku so pozabili na svoji mami in naju tako pustili sredi gozda brez karte. Vpitje na pomoč je bilo zaman. Želja po dobri uvrstitvi je premagala čut za pomoč sočloveku. Z Nino nama ni preostalo drugega, kot da se vrneva na tretjo kontrolno točko in čakava, da kdo pride po naju.

Ne vem kako bi se končala naša pustolovščina, če Nina in Maj ne bi imela telefona. Fantje (Martin 1. mesto, Maj 3. mesto in F.J. 4.mesto: kat. C) so se po prispetju v cilj le odpravili po naju in skupaj smo se vrnili do avta. Ampak zgodbe še zdaleč ni konec, kajti ugotovili smo, da je Filip Jakob izgubil svojo rumeno kapo. Ker je imel  F.J. to kapo neizmerno rad, smo jo šli pač iskat, kar pomeni, da smo še enkrat prehodili celotno progo. Zaman. Po oblici prigod smo bili tako utrujeni, da smo se odpeljali domov, še preden se je tekma zaključila za Krešota (sedmo mesto v kat. A).

Kako temno je bilo v gozdu priča tudi to, da smo šele doma po objavi rezultatov ugotovili, da je tekmoval tudi Samo, ki ga pred tekmo sploh nismo videli (osmo mesto v kat. A).

Nočna orientacija je res nekaj posebnega. Vsekakor zelo priporočamo! Če ne drugega je naslednjič orientacija ob belem dnevu precej lažja.

Katja

Rezultati

 

 1  22. februar 2008  Jesenice:  Slovesna podelitev priznanj OKS

Na Jesenicah je bila v gledališču Toneta Čufarja slovesna podelitev, kjer je Olimpijski komite Slovenije športnikom iz Gorenjske regije podelil priznanja za športne dosežke v letu 2007. Za dosežen naslov svetovnega prvaka v precizni orientaciji je Krešo Keresteš iz rok Mira Cerarja, prejel malo statuo OKS. Krešova medalja je namreč ena izmed enajstih slovenskih zlatih medalj s svetovnih prvenstev v članski konkurenci v letu 2007. OKS je priznanja podelil tudi vsem ostalim zaslužnim športnikom in njihovim trenerjem, ki so osvojili medaljo na svetovnih ali mladinskih prvenstvih. Podelitvi je sledila predstava z naslovom Zanzibar, plesni spektakel plesne šole Urška.

OKS je Krešu na podlagi donedavnih pravil za isti dosežek podelil tudi status mednarodnega športnika.

Fotografije

 

 1  20. februar 2008  Trzin:  Trening nočne orientacije

Na sobotno nočno preizkušnjo v zimski ligi so se naši udeleženci šole orientacije pripravljali zelo zavzeto. Na nočnem treningu po Trzinskem gozdu so skušali razvozlati čim več skrivnosti in pasti nočnega orientiranja. Čez tri dni jih čaka prva tovrstna preizkušnja, na kateri bi se radi čim bolje odrezali.

 

Fotografije

 

 1  16. februar 2008  Toško Čelo:  Zimska liga

Naši mladi upi razturajo! Če ne eden, pa drugi. Tokrat je bil med Trzinci z drugim mestom v kategoriji C najboljši Maj Hrovat, takoj za njim pa se je uvrstil Filip Jakob Špendl, ki je tako prvič premagal oba starejša člana svoje družine.

Tokrat je nastopil tudi naš najmlajši - Vid Keresteš. Skupaj z mamico sta se odlično držala in premagala obe "dobitnici medalj" z Golovca: tako Laro kot Katjo.

"Na startu sem komaj čakal , da stečem v gozd, saj imam rad gozdne tekme. S prijateljem Filipom Jakobom Špendlom sva se dogovorila, da me bo počakal na prvi kontroli. Tako se je tudi zgodilo. Ko sva se srečala na prvi kontroli, sva stekla na drugo. Jaz sem takoj »štemplal« čip, Filip pa je zato porabil celo večnost, saj je padel v luknjo, pred katero je stala točka. Zato sva do tretje točke porabila več časa. Tako sva šla do četrte točke, pete, šeste. Z zadnjimi močmi sem pritekel na cilj in vtaknil čip v »finish«. Dosegel sem čas 17:46 in s tem dosegel drugo mesto, Filip pa je bil tretji."  Maj Hrovat

Rezultati  Fotografije

 
 1  14. februar 2008  Koseški boršt:  Zimska liga (nočna tekma)

Tokrat je od naših nastopil le Samo Kofol in se v kategoriji A priorientiral do petega mesta.

Rezultati

 
 1  9. februar 2008  Golovec:  Zimska liga

Odličnim rezultatom Trzincev v zimski ligi ni videti konca! Na Golovcu je Lara Jerman slavila zmago v kategoriji C, Katja Špendl pa si je v isti kategoriji že drugič zapored pritekla tretje mesto. V najmočnejši kategoriji A pa je bil ponovno odličen tretji tudi Samo Kofol, ki se v zadnjem času redno uvršča med najboljše.

Rezultati  Fotografije

 
 1  27. januar 2008  Samobor, Hrvaška:  Vranje trg - orientacija v maskah

Neke lepe sobote smo se skupaj s Špendlovimi odpeljali proti Samoboru. Že samo dejstvo, da je tekma v tujini, ti dodatno požene kri po žilah. Šli smo… v neznano. Potovanje je bilo polno smeha, dobre volje, kar niti ni tako čudno, saj se vedno zabavamo, kadar smo skupaj. Tokrat smo si privoščili izlet in se veselili tekme, katere posebnost je bila, da je bila v pustnih maskah. Niti slučajno si nismo predstavljali, kako bo to izgledalo.

Po prijetni vožnji in malce nerodnemu prečkanju meje, smo spodobno hitro našli Vranje trg. To je lepo urejen, skrbno okrašen trg, ves v pisanih trakovih, poln živ-žava, ljudi, pustnih šem, velikih maskot, uličnih nastopov, glasbe, stojnic… Čudovit in zares prazničen kraj! Želeli smo si užiti čar kraja, vendar smo bili prisiljeni v divji tek, da smo ujeli start. Zelo pogosto se nam je začelo dogajati, da start za las ujamemo. Tako je bilo tudi tokrat. Tekma je bila posebna prav zaradi nepregledne množice ljudi in dogajanja, ki je motilo koncentracijo. Naši tekmovalci so brez težav uspešno prišli na cilj. Prav ponosna sem, kot spremljevalka in navijačica, da se tako sproščeno (vsaj delovali so tako) in pogumno lotijo tekem, ki so pravzaprav nepredvidljive. Preden sem sama našla cilj, so se vsi trija- Maj, Martin in Filip Jakob- že mastili s krofi. Dobili so simbolična darila in pravo medaljo. Saj so si jo zaslužili. Veselili smo se uspehov in čakali na podelitev, saj smo imeli dober občutek. No, žal med prve tri najboljše nismo prišli. Športno smo zaploskali hitrejšim. Saj smo bili zadovoljni z rezultati, malo nas je le zanimalo, kaj so zmagovalci dobili v darilnih vrečkah. No, naslednje leto spet pridemo in verjamemo, da nam bo uspelo pogledati vsaj v eno od teh vrečk.

Preostanek dneva smo si ogledovali stojnice, pretiravali z uživanjem krofov, zapravljanjem in se polni vtisov odpravili domov. Nekaj minut smo si vzeli še za ogled Otočca, ki je prav tako navdušil otroke, saj so kovali cel kup načrtov, kako bomo drugo leto hitro odtekli tekmo, potem na Otočcu lovili ribe, šotorili itd. Idej in volje jim ne zmanjka in to je najlepše!

Nina Mav Hrovat

====================================================

Na startu se mi je zdelo, da ne bom prišel na cilj, saj je bilo na trgu približno 1000 ljudi. Že je štartal moj prijatelj Martin Špendl. Sedaj sem bil jaz na vrsti. Zazvonila je ura in prijel sem karto ter stekel. Prišel sem k prvi kontrolni točki in zagledal Martina, ki ni vedel, da je ta kontrola prva, saj so se kvadratki s sličicami začeli spodaj. Ko sva »štemplala« točko, sva stekla na drugo in tako naprej.  Na cilju so naju pogostili s krofom, vsak pa je dobil tudi medaljo. Na tej tekmi sem bil četrti in sem za 12 sekund zgrešil tretje mesto. Ta tekma mi je bila všeč in ponovno pridem drugo leto. 

Maj Hrovat

 
 1  24. januar 2008  Ljubljana - Tivoli:  Zimska liga (nočna tekma)

Dva dni po polni luni Tivoli ni bil preveč razsvetljen, vendar se je tam zbiralo kar nekaj ljudi. Nekateri so hiteli v Halo Tivoli na košarkaško tekmo, drugi v Tivolski grad na odprtje razstave in tretji na orientacijsko nočno tekmo. Tekma v nočni orientaciji je bila po svoje kar zanimiva, vendar bi bila še toliko bolj, če Tivolija ne bi tako dobro poznali. Zaradi teme se tekmovalci med seboj niso mogli prepoznati, tako da je dolg seznam med rezultati kar presenetljiv.

Med Trzinci sta nastopila le Samo in Krešo, ki sta med 21. tekmovalci osvojila 5. in 15. mesto.

Rezultati  Fotografije

 
 1  20. januar 2008  Ig:  Zimska liga

Bila je meglena nedelja, dne 20.1.2008, ko smo si vsi želeli, da bi bila tekma kje na kakšni višji nadmorski višini, kjer je sijalo sonce. Ampak nič za to. Tek nam je pognal kri po žilah. To je bila prva tekma, ko so se mlajši tekmovalci OK Trzin pred tekmo pravilno ogreli. Izvedli so vse raztegovalne vaje, ki so se jih prejšnji dan naučili na treningu. Pohvalno! Na tej tekmi so bile tudi vezalke prvič polepljene z lepilnim trakom in se niso več odvezovale med tekmo. Zaradi tako dobrih priprav tudi uspeh ni izostal (dva Špendla med prvo trojico). Na tej tekmi pa smo pogrešali že prekaljene orientacistke in orientaciste našega kluba. 

Rezultati

 
 1  13. januar 2008  Smlednik:  Zimska liga

Ko smo se na sivo, deževno in pusto nedeljo odpravili na tekmo Zimske lige v Smlednik, smo bili vsi veseli, da obstaja razlog, da gremo ven iz hiše v naravo, saj bi drugače verjetno obsedeli pred televizijo. Kot vedno smo spet zamujali in Martin je štartal takoj, ko smo prišli do Jureta, ki je zbiral prijave.

Martin, ki je bil na koncu drugi v skupini C, je ocenil tekmo v Smledniku kot »zakomplicirano«. Presenetila so ga velika močvirja. Po njegovih besedah je k dobremu rezultatu pripomogel predvsem dober občutek za to, kako se pride do cilja. Filip Jakob je ocenil tekmo kot zelo sproščeno, saj se mu je na progi pridružila Lara in sta skupaj premagovala točko za točko. Larin razlog, zakaj je tako hitela na cilj, je bil skrit v termo steklenici. V cilju si je privoščila dišečo in okusno vročo čokolado.

Vsi trije tekmovalci so prišli na cilj popolnoma mokri in nadvse navdušeni nad lazenjem po močvirju. Ker so bili vsi trije utrujeni in lačni, smo se odpeljali domov, še preden je na cilj pritekel Samo. Tako smo zamudili priložnost, da mu čestitamo za odlično tretje mesto v najboljši kategoriji.

Katja

Rezultati

 
 1  5. januar 2008  Gropada:  Tek brez meja

Novoustanovljeni odsek za orientacijski tek pri Športnem združenju Gaja, kateremu načeluje briljantni Fulvio Pacor, je priredil zanimivo čezmejno tekmo v orientaciji, na kateri je nastopilo kar 62 tekmovalcev. Veliko jih je prišlo iz Slovenije (celo iz Trbovelj) in iz Furlanije, nastopila pa je tudi tekmovalka s Finske. Sodelujoči so morali čim hitreje skozi traso, po kateri je bilo posejanih deset kontrolnih točk. Start in cilj sta bila v Gropadi, pot pa je navdušence peljala po asfaltu in gozdu tudi čez nekdanjo državno mejo proti Sežani in Lipici. Tekmovalci so se posluževali nove geografske karte, ki so jo začrtali in natisnili Gajini odborniki.

Tekma je bila po dolžini proge razdeljena v tri kategorije: najdaljšo, 3,3 kilometre dolgo traso z višinsko razliko 120 metrov, je najhitreje pretekel italijanski državni prvak iz leta 2006, Tržačan Marco Seppi (20:11,00) pred mladim someščanom Giacomom Barbonejem (26:30,00) in Samom Kofolom iz OK Trzin (26:58,00). Po srednje dolgi poti (2,3 km, 80m višinske razlike) je bila najspretnejša Marta Pacor, najkrajšo verzijo pa je dobila Marina Lovisotto in drugi je bil tu Padričar Peter Ferluga. Nastopila sta tudi domačina Flavio Ghezzo in Danilo Milkovič. Na nagrajevanju sta poleg organizatorjev spregovorila predsednica deželnega odbora zveze orientacijskega teka Elena Margiore in tajnik slovenske orientacijske zveze Klemen Kenda.

Povzeto po Slovenski šport v Italiji

Rezultati  Spletna stran tekmovanja